Hogyan válasszunk pszichológust?

szerző: reikon

all rights reserved

 

Ha pszichológust választunk, a sokféle szempont miatt nem biztos hogy tudjuk, igazán mi alapján is döntsünk. Ebben a cikkben segítünk egy kicsit jobban tájékozódni. Ha az egyik legfontosabb és legnagyobb lépést megtettük, vagyis elhatároztuk magunkat hogy pszichológus segítségét szeretnénk igénybe venni, innentől már csak a megfelelő szakembert kell kiválasztani. Szimpátia alapján is választhatunk szakembert, ha  a megérzéseinkre hallgatunk. A cikkben a szakember választáshoz szeretnénk fogódzót adni, de ha konkrét javaslatra van szüksége, készséggel állunk rendelkezésre a rendelő telefonszámán is, ahol szívesen ajánlunk szakembert.

 

Hogyan válasszam ki a számomra megfelelő pszichológust?

Nagyon valószínű, hogy elsőre is megfelelő szakemberhez kerülünk, de az sem gond, ha ez legelsőre nem így van. Az első ún. tájékozódó beszélgetés abban is segítségünkre lehet, hogy a pszichológus jobban rálát, milyen jellegű a problémánk, mennyi időt vesz nagyjából igénybe a terápiás folyamat, és ha esetleg más módszer vagy szakember előnyösebb lenne, akár ajánlani is tud másik pszichológus kollégát.


 

Érdemes-e utánanézni a honlapon hogy az adott pszichológus vagy pszichiáter milyen speciális problémákkal foglalkozik?

 

Ha az Ön problémája speciális, döntéshez jó szempont lehet ha egy-egy pszichológus szakterületét átolvassa. Több  pszichológusnál is előfordul, hogy több évet dolgozik egy-egy speciális területen  (addiktológia / alváscentrum / szexuálpszichológia).

Ennek a speciális tudásnak a megléte bizonyos problémáknál fontos szempont lehet, vannak ugyanakkor olyan problémák ( szorongás/ depresszió/ kisebb krízisek, élethelyzeti válságok), amiket nagyon sok szakember szakterületének tekint, ebben az esetben nem biztos hogy ez döntő.

 

Pszichológus vagy pszichiáter?

Pszichiáterre akkor lehet szükség ha a tünetek nagyon erősek és hosszabb ideje nem javulnak. Az erős tünetek következménye lehet, hogy leromlik az életminőség és az alkalmazkodási képesség: egyre nehezebb a munkahelyi feladatok teljesítése, vagy egyre zavartabb lesz a kapcsolatok működtetése is, annyira hogy kudarcot kudarcra halmoz a személy. Ebben a helyzetben fontos a segítség, hogy a kudarc ne halmozódjon tovább. Ilyenkor lehet komoly hozzáadott érték és segítség egy időlegesen beállított gyógyszer, ami leggyakrabban antidepresszáns vagy szorongásoldó. Ha nem tudja még eldönteni gyógyszeres kezelésre van-e szüksége vagy sem, keressen fel klinikai szakpszichológust vagy pszichiátert. Mindkét szakember segítség lehet ennek eldöntésében.

 

Klinikai szakpszichológus vagy pszichológus?

Értelemszerűen minél képzettebb egy szakember annál szélesebb skálájú problémát tud kezelni, az alaptól kezdve a bonyolultabb esetekig. Mindenképpen klinikai szakpszichológust válasszunk ha tüneteink olyan mértékűek ( leginkább intenzitásban gyakoriságban vagy a krónikusak), hogy szükség lehet egy  A klinikai szakpszichológus nem orvos, gyógyszert nem írhat fel, de egészségügyi tevékenységet végez, pszichés tüneteket kezel és segít a pszichiáternek a diagnosztikus munkában, az olyan pszichés problémák nagyon nagy részét ő kezeli, amit gyógyszerrel nem lehet megváltoztatni. Ezek a gondolkodás, működés olyan jellegzetességei, amik a tünetek hátterében előfordulhatnak. Klinikai szakpszichológus összetettebb prpblémákat is kezel, aminek a terápiája hosszú hónapokig eltarthat. Sok személyiségzavarban szenvedő személy keres klinikai szakpszichológust.

 

Milyen módszert válasszak?

A terapeuta személye és tapasztalata fontosabb mint maga az alkalmazott módszer. A terápia során nem feltétlen látszódik konkrétan, hogy a pszichológus milyen módszert alkalmaz, mivel maga a speciális beszélgetés és a speciális kérdések tartalmazzák a módszert amit alkalmaz. Ha valakinek mégis fontos egy adott módszer, mert a problémáját jobban kezeli egy adott módszer, ennek alapján is érdemes lehet választani. Aki racionálisabb  megközelítést szereti, érdemes a kognitív pszichológiai módszerek felé elindulnia, míg akihez a módosult tudatállapot áll közel, inkább hipnoterápiát, KIP-et ( katatim imaginatív pszichoterápiát) vagy relaxációs módszereket választhat.

Tanácsadó szakpszichológus vagy klinikai szakpszichológus?

Mindkettő szakember a pszichológus diplomán kívül több évig szakképzésre jár, és gyakorlatilag még egy diplomát szerez. A klinikai szakpszichológus 4, a tanácsadó szakpszichológus 2 évig jár továbbképzésre. Egy módszerekben megfelelő jártasságot szerzett és tapasztalt tanácsadó szakpszichológus, hasonló léptékű pszichés problémákkal foglalkozik, mint egy klinikai szakpszichológus, vagyis a tanácsadó szakpszichológus is tud komoly kríziseket és problémákat kezelni. A két szakember között a különbség az, hogy speciális klinikai jellegű tünetek kezelését és diagnosztikáját inkább klinikai szakpszichológus végzi. 

Szakpszichológus vagy pszichológus

Nem minden esetben az a legfontosabb hogy melyik pszichológus milyen szakképzésen képződött, bár minél szakképzettebb egy pszichológus, annál biztosabb hogy van sok tapasztalata. Viszont ha egy szimpatikus pszichológus szakembert talál, az fontosabb lehet, mint a szakképzettségek száma, illetve a szimpátia.

Egy alapdiplomával rendelkező pszichológusnál aki több módszerben is jártas, fontos lehet a praxisban eltöltött éveinek a száma. Ha pszichológusnál fontos lehet a tapasztalat mennyisége, hiszen egy 5 vagy annál több éves tapasztalattal rendelkező szakember már szintén egyenértékűvé kezd válni egy szakpszichológussal.

Coach vagy pszichológus

Coach esetében egy nagyon megoldás fókuszú módszert képzeljünk el. Konkrét megoldandó élethelyzetek/ problémák,munka jellegű, karrier, tervezéses problémáknál bátran válasszunk coachot.

Klinikai szakpszichológus, vagy pszichoterapeuta

 

Fontos tudni, hogy orvosok jelentkezhetnek pszichoterapeuta képzésre, míg pszichológusok csak a klinikai szakképzés után jelentkezhetnek pszichoterapeutának. Tehát nást jelent orvosként pszichoterapeutának lenni, mint klinikai szakpszichológusként. Pszichológusként pszichoterapeutának lenni annyit jelent, hogy valaki minimum 9 évet képződött vagy még többet, és utána kezdi el a pszichoterapeuta szakvizsgát. Így a pszichológusok esetében a pszichoterapeutaság a megszerezhető címek egyik legmagasabb foka.

Milyen esetben nem javasolt magánrendelőben szakrendelést felkeresni?

Abban az esetben ha a tudatzavar  veszélyeztetett állapot ( öngyilkossági krízis) vagy  addikciós problémák merülnek fel, keressen fel intézményes ellátást, egy  pszichoterápiás osztályt, vagy pszichiátriai szakrendelőt. Figyeljünk arra, hogy egy magánrendelő nem tud olyan személyt fogadni, akinél hetente többszöri vagy akár napi felügyelet/ kontroll és kezelést igényel az állapota. A magánrendelő nem tud fogadni abban az esetben, ha a tüneteink olyan összetettek és súlyosságúak, amit az adott keretek miatt nem tud egy magánrendelő kezelni ( heti egyszeri találkozás egy szakemberrel).

Rendelők

NAPHEGY 

1016 Budapest, Mészáros u. 2. II. em. 3.

(kapucsengő: 24)

MILLENÁRIS 

1024 Budapest, Lövőház u. 33. II. em. 1.

(kapucsengő: "rendelő" felirat)

MOM

1126 Budapest, Beck Ö. Fülöp u. 4. II. em.

(kapucsengő: 1)

Elérhetőségek

06-20-289-5416

  • Grey YouTube Icon
  • facebook
  • Instagram