Dr. Illés Amanda

pszichológus

gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus

 

Bemutatkozás

A nevem Illés Amanda, szülővárosom a „Tisza-tó fővárosa”, Tiszafüred. Jelenleg Debrecenben élek, pszichológusként egyetemi oktatásban és a klinikumban tevékenykedek. 10 éves kisfiam mellett anyává váltam, melynek tapasztalata a gyakorlati munkám szemléletét alapvetően meghatározza.

A Debreceni Egyetemen pszichológusként és pszichológia tanárként végeztem 2007-ben, majd 2012-ben klinikai gyermek és ifjúsági szakpszichológus címet szereztem. Időközben megismertem és elsajátítottam az integratív gyermek-pszichoterápiás módszert, mely a mai napig meghatározza szakmai és magánéleti szemléletemet is. Ez a módszer egy átfogó, kapcsolat- és fejlődésközpontú kezelési eljárás. Szemlélete különböző terápiás megközelítések közös látásmódjából formálódik. Az integratív gyermekterápia a fejlődést célozza meg: a gyermeket a saját fejlődéséhez kell visszasegíteni.

Az elmúlt években főként pedagógiai szakszolgálatokban, családsegítő és gyermekjóléti szolgálatoknál, igazságügyi szakszolgálatnál, illetve magánrendelésen tevékenykedtem. Jelenleg a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének oktatójaként leendő pedagógusoknak és pszichológusoknak tanítok különféle pszichológiai kurzusokat. Emellett a tiszafüredi Kuthy Elek Egészségügyi Intézmény ambuláns pszichológusaként végzem páciensek terápiáját, tanácsadását. PhD kutatásomat a Debreceni Egyetem Egészségtudományok Doktori Iskolájában, különböző krónikus vesebetegségben szenvedő betegekkel folytattam. Szabadidőmben szívesen hódolok a zeneművészetnek, korábban zongoráztam, jelenleg hárfán játszom és éneklek.

Szemléletem

A pszichoterápia során többféle módszert alkalmazok, melyet a pácienssel közösen egyeztetünk. Legfőbb elvem, hogy nem egyedül igyekszem megoldani az egyén problémáját, hanem vele együtt. Munkám során szeretek ráhangolódni a másik fél személyiségére, az ő útját felfedezni, megérteni és az „elakadásban” segítséget nyújtani. Alapvető fontosságúnak találom a bizalmi kapcsolat kiépítését, melyhez segítségül szolgál az elfogadás és együttérzés irányába történő folyamatos törekvésem. Terápiás munkamódom rendszerszemléletre épül, melynek mentén hiszem, hogy a terápiára jelentkező személy a nehézségének kialakulásában az őt körülvevő környezet valami módon szerepet játszik. Gyermekterápiák esetén a szülőket igyekszem kompetens szerepükben megtartani, sőt, támogatni őket az elvesztett bizalmuk, hitük visszaszerzésében. Az első beszélgetés alkalmával – melyet gyermekek esetében először a szülőkkel végzek – kialakul egy kép a problémáról és az egyénről, amely alapján közösen megállapodunk a pszichológiai munka módjában és feltételeiben.

 

Specializációk / Szakterületek

Gyermekek esetében

 • nevelési nehézségek (pl. dackorszak)

 • veszteségek (pl. haláleset, válás, költözés, iskolaváltás)

 • hangulatváltozások (pl. bánat, örömtelenség)

 • táplálkozási problémák (pl. étvágytalanság, túlzott eves)

 • alvásproblémák (pl. aluszékonyság, éjszakai felriadások)

 • tanulási nehézségek

 • magatartásproblémák (pl. ingerlékenység, agresszivitás, félelem)

 • szorongásos zavarok (pl. körömrágás, tic, panik, fóbia, kényszer)

 • szobatisztaság nehézségei

 • beilleszkedési problémák

 • kötődési problémák (pl. túlzott ragaszkodás)

 • pszichoszomatikus betegségek (pl. asztma, allergia, fejfájás, gyomorfekély)

 

 

Felnőttek esetében

 • életvezetési problémák, elakadások, veszteségek, traumák

 • párkapcsolati problémák (pl. féltékenység, külső kapcsolat, válás, veszteségek)

 • konfliktuskezelés nehézségei

 • anyaság, gyermekvállalás, gyemeknevelés kérdései

 • teljesítményzavarok (pl. vizsgadrukk, lámpaláz)

 • önértékelési problémák, önbizalom kérdései (pl. kisebbrendűségi érzések, bűntudat)

 • túlzott stressz

 

Módszerek

Krízisintervenció

Előfordul, hogy az ember krízishelyzeten esik át, amikor úgy érzi, kicsúszik a talaj a lába alól. Ez lehet egy fontos személy, egy otthon, egy betöltött szerep vagy akár egy munkahely elvesztése is. Minden változás amit negatívan élünk meg és ami által elveszítjük biztonságunkat krízisként hat. A krízisintervenció során ebben a helyzetben igyekszem segítséget nyújtani.

Szülőkonzultáció

Szülőként megélheti, hogy olyan feladattal szembesül, amelyről úgy érzi, nem tudja egyedül megoldani. Vannak esetek, amikor egy-két szülőkonzultáció is segítségül szolgálhat.

 

Egyéni terápia

Személyre szabott, több alkalomból álló terápia, az egyénnel való megegyezés alapján történő, lélektani eszközökkel végzett kezelés.

A terápiák során olyan elemeket használok, mint a relaxáció, vagy az arra épülő képi élmény, illetve segítségül hívok számos dramatikus formulát is.

Vannak esetek, ahol főként gondolkodási hibákból adódnak az egyén problémái, így azt adott esetben kognitív viselkedésterápiás megközelítéssel igyekszünk orvosolni.

Gyerekekkel leginkább játékterápia formájában dolgozunk, azonban a szülővel való együttműködés a gyerekterápia kulcsfontosságú tényezője.

Egyéni konzultáció

Felnőttként fordulhat hozzám életvezetési nehézségekkel, önértékelési és párkapcsolati problémákkal.

 

Tanulmányok / Továbbképzések

2002-2007 – Okleveles pszichológus, pszichológia tanár; Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar

2007-2012 – Klinikai és mentálhigiénés gyermek és ifjúsági szakpszichológus; Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum

2007-2012 – integratív gyermekterapeuta; Integratív Pszichoterápiás Egyesület

2010-2013 – pszichodráma önismeret; Magyar Pszichodráma Egyesület

2013-2016 – PhD; Debreceni Egyetem, Egészségtudományok Doktori Iskola

 

Munkahelyek

 

2007-2010 – Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, Csongrád

2010-2011 – Mentálhigiénés Csoport, Eger

2012-2013 – Közigazgatási és Igazságügyi hivatal, Áldozatsegítő Szolgálat, eger

2013-2014 – Ébredés Holisztikus Életmód Központ, Eger

2011-2016 – Egységes Pedagógiai szakszolgálat, Tiszafüred

2011- Család és Gyermekjóléti Szolgálat, Tiszafüred

2016- Kuthy Elek Egészségügyi Intézmény, Tiszafüred

2016- Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet

Rendelők

NAPHEGY 

1016 Budapest, Mészáros u. 2. II. em. 3.

(kapucsengő: 24)

MILLENÁRIS 

1024 Budapest, Lövőház u. 33. II. em. 1.

(kapucsengő: "rendelő" felirat)

MOM

1126 Budapest, Beck Ö. Fülöp u. 4. II. em.

(kapucsengő: 1)

Elérhetőségek

06-20-289-5416

 • Grey YouTube Icon
 • facebook
 • Instagram