Első alkalom a pszichológusnál                                                                 Gyakran Ismételt Kérdések

 

Miért érdemes szakemberhez fordulni? Mikor van szükségem pszichológusra, pszichiáterre?

Bármilyen élethelyzetben is vagyunk, jóleshet egy szakértő bepillantásával ránézni az életünkre, mentálisan jól alkalmazkodó emberek is járnak pszichológushoz, ennek is van relevanciája, helye és ideje.

Bármilyen olyan esetben, amikor úgy érzi, személyiségének vagy látásmódjának változása/fejlődése hozzásegítheti ahhoz, hogy átlépjen egy akadályt, problémát, vagy sikeresebben megoldjon egy helyzetet.

Ha úgy érezzük hogy megrekedtünk egy probléma helyzetben vagy az életünk egy részében és ez már egy ideje -pár hónapja vagy akár évek óta - nem változik vagy javul, időszerű lehet hogy pszichológus szakértővel oldjuk meg ezeket az elakadásokat. 

Természetesen az is nagyon gyakori hogy komolyabb mentális tüneteket tapasztal valaki saját magán ( pl. szorongás, visszatérő gondolatok, viselkedésproblémák) ami magától spontán módon nem javul. Ilyenkor minél előbb érdemes szakemberhez fordulni, de sosem késő. Gyakori hogy valaki úgy jön el, azt gondolja, menthetetlen. Ez nincs így, ám vannak olyan problémák amiben csak pszichológus vagy  pszichiáter szakember segítsége/beavatkozása tud hatékony változást elérni.

Sokak számára az első lépés megtétele, az elhatározás- hogy felkeressen egy szakembert, a legnehezebb része a folyamatnak, hiszen be kell látni, segítségre van szükség, ami olykor nem könnyű.

 

 

Hogyan jutok el a pszichológiai magánrendelésre?

Érdemes megnézni előre nem csak a pontos címet megnézni hanem a honlapunkon utánanézni, pontosan hogyan tudunk bejutni a pszichológus rendelőbe ( kapucsengőn hol kell csengetni, hányadik emeletre kell feljutni).

A pszichológus rendelőben egy váróhelységbe érkezünk, itt le lehet ülni és kényelmesen várakozni. Egyszerre több szobában rendelnek a pszichológusok. Miután leülünk a váróban, a pszichológusunk adott időben meg fog jelenni, bemutatkozik és megmutatja hogy melyik szobába üljünk le, esetleg megkínál minket egy pohár vízzel.

Először járok pszichológusnál, pszichológiai magánrendelésen. Hogyan készüljek fel az első alkalomra?

A pszichológiai konzultációra nem kell előre felkészülni, elegendő annyi hogy a megadott időpontra pontosan megérkezünk. Ha van, főként pszichiáter konzultációra, érdemes elhozni előzetes, állapotunkkal összefüggő orvosi kezelések ambuláns lapjait, így a szakember hamarabb betekintést nyerhet a helyzetre vonatkozóan. 

 

 

Mi történik egy pszichológiai konzultáción ? Hogyan fogok megnyílni a pszichológusnak? 

Miután  bejelentkezett és időpontot foglalt, az első találkozás előtt pár kérdés még felmerülhet, ez teljesen természetes.

Miről fogok beszélni a pszichológussal ha egyáltalán fogok tudni beszélni arról ami fontos? 

Ez az 50 perc teljesen nekünk és az általunk hozott témának/ problémának lesz szánva, a pszichológus a teljes figyelmével ott lesz a beszélgetésben, ez már egy nagyon megnyugtató érzés lesz. Ez a nyugodt és különlegesen mély figyelem segít majd minket ráhangolódni arra, miről is akarunk beszélni, miért is jöttünk. Már az első pár pillanat után felszabadító érzés lesz beszélni magunkról.

 

Hogyan tudok egy idegen emberrel beszélni a legfontosabb problémáimról? Mi lesz ha feszült leszek?

Bármilyen hihetetlennek is tűnik pont ez a paradoxon - az idegenség ( vagyis hogy nem ismerősünk) és a mindentől független és hétköznapokból kiragadott beszélgetési helyzet- segít minket abban hogy tabu mentesen, még őszintébben tudjunk beszélni esetlegesen olyan problémákról, amit természetes módon igyekeztünk valahogy kompenzálni, vagy elrejteni, vagy nem tudtunk róla beszélni másoknak.

Ha van bennünk bizonytalanság, a szakember pontosan tudni fogja mi a dolga, hogyan oldja a kezdeti feszültséget és bizonytalanságot.

Az is lehet hogy már az első pillanattól úgy érzi, itt tud igazán beszélni arról ami fontos. Észre sem fogja venni, és szinte elrepül az idő. Ez azért lehetséges, mert teljesen feloldódott a  beszélgetésben és ez nagyon megnyugtató, felszabadító, önbizalomnövelő érzés.

 

Mi zajlik egy konkrét terápiás órán?

A beszélgetés 50 perce alatt nagyrészt Ön döntheti el, hogy miről akar beszélni; a pszichológus meghallgatja, és csak ritkán lép közbe: kérdéseivel megpróbálja a beszélgetést a lényegesebb témákra terelni, és a fontos helyeken egy-két mondat erejéig közbe is szól. A terápia egy ún. játéktér, vagyis a hétköznapi kommunikációs szituációnál sokkal rugalmasabb helyzet. Saját érzései, saját ritmusa szerint beszélhet, így könnyebben megjelennek olyan érzések, amiket saját magának vagy másoknak talán nehezen tudott volna megfogalmazni, mert ilyen hosszan és ilyen intenzív figyelemmel még talán senki sem hallgatta meg.

A pszichológus persze nemcsak hallgat, hanem már az első beszélgetés során egy-két kérdést is feltesz, és az ülés során feltérképezi a lehetséges fókusz pontokat, kérdéseivel körvonalazza azokat a témákat, amik fontosak lehetnek a későbbi pszichológiai munka során.

Hogyan zárul a pszichológussal való első találkozás?

A terápiás óra végén a pszichológus nagyon röviden összefoglalhatja a terápiás órán átbeszélt fontosabb témákat. Ez segít majd kijelölni a tényleges problémákat, és majd a terápiás célt is, vagyis hogy miben szeretnénk majd változást elérni.

Az óra végén a szabályok és együttműködés kereteit is átbeszélik a pszichológussal. Ezek a keretek is segítik az ülések biztonságosságát és kiszámíthatóságát, hogy tudjuk milyen szabályokat kell betartanunk, és ez hogyan segíti terápiás folyamatot. Részletesebbn lásd alább.

 

Mit jelent hogy együttműködési keret? Milyen szabályokat kell betartani ? Mi a  terápiás szerződés ?

 

A keretszerződés vagy terápiás szerződés egy írásos vagy szóbeli megállapodás / feltétel rendszer a pszichológus és a kliens között, ez biztosítja a terápiás munka biztonságos folyamatát. Ebben a szerződésben a terápiás együttműködés  szabályai / ún. keretei vannak egyeztetve. Például mikor találkozom a pszichológussal, mennyi időtartamra, hogyan lehet időpontot módosítani vagy lemondani, hogyan történik a fizetés, mit jelent a titoktartás, hogyan kezeli a pszichológus az adataimat, mi a teendő krízis esetén. 

 

Mit jelent a terápia első fázisa? Mi a terápiás cél?

 

Az első 1-3 találkozás egy bevezető szakasza a terápiának, ez egy ismerkedési folyamat, ezen idő alatt történik az elköteleződés a terápiába. Az első pár alkalom után már kijelölhetőek a terápiás célok, és egy nagyjábóli időhatár, mennyi ideig járunk hogy a kívánt terápiás változásokat elérjük.

A terápiás célt a pszichológussal közösen alakítjuk ki. A célok sosem egyértelműek, ezt minden esetben konretizálni kell. Arról szól hogy milyen változást szeretnénk elérni és ehhez mennyi idő kell.

A közös munka hossza a témától és a módszertől függően 4-5 alkalomtól egészen több hónapig vagy akár évekig is eltarthat.

 

Milyen gyakran járunk pszichológushoz?

Pszichológusával előre egyeztetett időpontban, ideális esetben minden héten azonos időpontban találkoznak. A rendszeres találkozások növelik a biztonságérzetet és a bizalmat, ami a terápia hatékonyságának fontos eleme. Adódnak kivételek, amikor közös megegyezéssel a találkozások sűrűbbek, vagy ritkábbak a heti egyszeri találkozásnál.

Miért nem lehet tegeződni a pszichológussal?

Egy pszichológussal történő beszélgetés más mint egy baráti beszélgetés. A terápiának sajátos dinamikája, légköre van, és ez az, ami miatt a terápia hatékonyabb tud lenni egy beszélgetésnél. Ezt a légkört segíti kialakulni a magázódás. Ha egy baráti viszonyhoz hasonló helyzetet hoznánk létre, az a terápia hatékonyságának rovására menne. A terápia nem baráti csevegés. Előfordulhat hogy átcsúszik egy ilyen közvetlenebb hangnembe, ami nem baj, de a pszichológus vissaz fogja irányítani a beszélgetést ilyankor a fókusz pontokra.

Lehet-e pszichoaktív gyógyszereket ( antidepresszánst, szorongásoldót) szedni, miközben pszichológushoz is járok?

Természetesen lehet; a pszichoterápiát, ha szükséges, gyógyszeres kezeléssel is ki lehet egészíteni. A klinikai szakpszichológus egyik feladata az, hogy felmérje az összes körülményt, és ha szaktudása alapján úgy látja, pszichiáter kollégához irányítja Önt. Természetesen csak indokolt esetben javaslunk gyógyszeres kezelést, vagyis akkor, ha úgy látjuk, hogy a panaszok időleges enyhítése jobban segíti a terápiában való részvételt is. Alapvetően igyekszünk elkerülni a gyógyszereket. 

Hogyan lehet lemondani egy terápiás órát?

Ez szakemberenként eltérő, de abban biztos lehet, hogy az első két alkalommal erről mindenképpen szó fog esni. Terapeutája részletesen elmondja, hogy ilyen esetekben mit kell tenni, mikor és hogyan kell jeleznie a találkozás időpontjának változását. Általában 24 vagy 48 órával előtte mindenképpen jelezni kell a terapeutának hogy nem tud megjelenni, különben az adott alkalom díját ki kell egyenlíteni. A lemondás / változtatás módját a terápiás keretszerződés tartalmazza. Lásd fentebb.

Milyen hatásai vannak a terápiás beszélgetésnek?

A beszélgetés lehet érzelmileg felkavaró, egyaránt érezhet megkönnyebbülést, vagy negatív érzéseket is. Ha érzelmileg megérintette, vagy kimozdítottaa beszélgetés, ez mindenképpen azt jelezheti, hogy jó úton jár a terápiás folyamat. Persze ez nem azt jelenti, hogy a probléma máris megoldódott; a lelki nehézségek leküzdése általában hosszabb időt vesz igénybe, a berögzült szokások átalakítása hosszabb idő lehet. A terápia során előfordulhat olyan szakasz is, amikor a folyamat stagnál, látszólag nem történik semmi; ezt az időszakot is ki kell tudni várni.

Miért kérdez a pszichológus a gyerekkoromról, múltamról? 

Az emlékek feltérképezése abban segít, hogy a minket ért élményeket tapasztalattá tudjuk sűríteni. Ha ezek a múltbeli élmények fontos önismereti tudássá érlelődnek - megértjük, hogyan működünk, mit gondolunk, érzünk valójában -, sokkal hatékonyabban tudjuk a jelen és a jövő nehézségeit feldolgozni. Fontos, hogy nem kell mindenre emlékeznünk, csak arra ami a jelen problémánk és az általunk kívánt változása elérésével kapcsolatos lehet. A pszichológus csak ott vezet minket vissza az emlékek fonalán a múltba, ahol ez szükséges, és ahol a probléma gyökere és ennek átírása segtheti a változást.

Milyen konkrét problémák esetén fordulnak mások pszichológushoz?

 • váratlan esemény történt, ami miatt elvesztette a lába alól a talajt, sok mindent újra kell gondolnia•   

 • ha nem érti az érzéseit és hogy mi történik, de érzi, hogy gond van

 • ha könnyen elsírja magát

 • ha feszült, sokat aggódik, és ez megnehezíti a mindennapjait

 • ha kiszámíthatatlanul változik a hangulata, vagy állandóan fáradtnak érzi magát

 • úgy érzi, itt az ideje, hogy magába nézzen / elgondolkozzon azon, miért kerül mindig hasonló helyzetbe

 • nem talál társat, magányosnak érzi magát

 • nehezen bízik önmagában és a képességeiben

 • úgy érzi, túl sok helyzetben bizonytalanodik el, és ilyenkor egyre nehezebben tud dönteni még apróbb kérdésekben is

 • társaságban gyakran feszeng, nem tud ellazulni

 • szexuális problémái vannak, nehezen vagy egyáltalán nem tud erről másokkal beszélni

 • gyakran konfliktusba kerül másokkal, és aggódik, hogy ennek következményei lesznek

 • valamilyen függőségben szenved és nem tud tőle megszabadulni

 • jobban szeretne teljesíteni / beilleszkedni a munkahelyen

 

Mi jelezheti a terápia sikerét?

•    megszabadul nyomasztó érzéseitől
•    felismeri a valódi érzéseit
•    pozitívabban fogja látni önmagát és saját élethelyzetét
•    oldódnak a feszültségek és szorongások
•    könnyebben bírja a megterheléseket és a stresszt
•    sikeresebben hoz döntéseket, hatékonyabban oldja meg a feladatait
•    könnyebben tud nemet mondani
•    gyorsabban átjut a kríziseken
•    jobban tud másokhoz kapcsolódni, jobban megtalálja másokkal a közös hangot
•    jobban megérti a jövőben előforduló probléma helyzeteket, és hatékonyabban tudja megoldani azokat a jövőben

A terápiás helyzet lehetőséget ad rá, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz, és megértsük saját reakcióinkat, saját érzéseinket, (például hogy valamely helyzetben miért reagálunk adott módon). Így máris könnyebben érthetőbbé válik a változás szükségessége és a változtatás elindítása.

 

 

 

 

kulcsszavak: Pszichológus magánrendelés Budapest Pszichológiai terápia Budapest Pszichiátriai konzultáció Budapest Pszichológiai tanácsadás Budapest Pszichológiai magánrendelő Budapest Pszichológiai problémák kezelése

Rendelők

NAPHEGY 

1016 Budapest, Mészáros u. 2. II. em. 3.

(kapucsengő: 24)

MILLENÁRIS 

1024 Budapest, Lövőház u. 33. II. em. 1.

(kapucsengő: "rendelő" felirat)

MOM

1126 Budapest, Beck Ö. Fülöp u. 4. II. em.

(kapucsengő: 1)

Elérhetőségek

06-20-289-5416

 • Grey YouTube Icon
 • facebook
 • Instagram