top of page

Addiktológiai konzultáció

 

 

szerző: László Krisztina   klinikai szakpszichológus, addiktológiai szakértő

 

Hétköznapi szóhasználattal, a szenvedélybetegségekkel, függőségekkel foglalkozó tudományág. Ez a szakterület egyaránt érinti a megelőzést, a probléma kialakulásának oki feltárását, és a kialakult probléma kezelését, uránkövetést.

 

Mivel kapcsolatban alakulhat ki függőség, és mit is jelent a függőség maga?

 

A leggyakoribb, legismertebb a kémiai szerekkel kapcsolatos függés: ezek az alkohol, a nikotin, a különböző „drogok”, illetve olyan pszichofarmakonok, melyek nem terápiás mértékű használata függőséget okozhat (elsősorban bizonyos nyugtatók). A függőség, pedig egyre növekvő mennyiségű, gyakoriságú” szerhasználattal”, illetve a „szerhiány „okozta úgynevezett megvonásos tünetek meglétével jellemezhető. A probléma pszichés jellegzetessége, hogy függést jelentő viselkedés fokozatosan átszervezi az érintett életét, megváltoztatva annak addigi formáit, prioritásait.

 

 

 

Milyen tünetek jeleznek már problémát?

A legkorábbi visszajelzést a környezet adja. A család, a munkahely, a baráti társaság nem ritkán előbb érzékeli a problémát, mint maga a „kliens”.

A pszichés, illetve fizikai tünetek jellege, erőssége függ a probléma súlyosságától. Feszültség, szorongás, kézremegés, hideg verejték, emésztési problémák, mind utalhatnak a probléma meglétére.

 

 

Mi az addiktológiai tanácsadás alap feladata? Miben tud segíteni a már felismert, vállalt probléma kezelésében?

Bármely pszichológiai jellegű tanácsadás kapcsán érdemes megemlíteni a pszichológust kötelező titoktartást. A titoktartás az addiktológiai problémával élők számára talán még kiemeltebb jelentőségű, hiszen nagyon gyakori, hogy szégyellik a probléma létét, illetve tartanak a probléma felvállalásának következményeitől (leggyakoribb a munkahely elvesztése okozta aggodalom, a megbélyegzettségtől való félelem).

Elsődleges, talán legfontosabb feladat a probléma súlyosságának beazonosítása, és a megfelelő szakjellegű megoldásokról való tájékoztatás, melyek ismeretében a kliens maga dönthet, hogy milyen megoldást választ.

A kémiai szerekkel kapcsolatban gyakran orvosi segítség ajánlása is felmerül, mely elsősorban a biztonságos megvonás orvosi-szakmai felügyeletét jelenti.

 

A pszichológiai tanácsadás a probléma kapcsán bármikor nagy segítséget jelent. Segíthet a probléma felvállalásában, a kezelés iránti motiváció kialakításában, megelőzésében, az életmódváltással kapcsoltban, a függőséggel kapcsolatos ok-okozati problémák feltárásában, megoldásában.

 

Addiktológiai tanácsadás a gyakorlatban:

Az első alkalmak (1-2 alkalom) során a tünetek, a probléma mélységének feltárása történik. Eztán tehető javaslat a megoldásra (pszichológiai és / vagy orvosi). Pszichológiai segítség igénylése esetén a kliens életének, egyéb problémáinak, nehézségeinek, erősségeinek megismerésére, ezek értelmezésére kerül sor. Ez a pszichológussal együtt végzett önismereti munka segít a probléma kezelésében, az életmódváltásban, új szokások kialakításában.

bottom of page