top of page

Mi a relaxációs módszerek lényege?

Óvodás és kisiskolás kortól kezdve arra tanítják a gyerekeket, hogyan kell a végsőkig kitartó és feszült figyelemmel, egy- egy feladat vagy kitűzött cél elérése érdekében hatalmas energiákat mozgósítani. Megtanuljuk ezt az akaratlagos és feszült figyelmet testünkben és elménkben létrehozni, a minél nagyobb teljesítmény elérése érdekében. Ez hasznunkra válik a tanulásban, ugyanakkor a stressz felhalmozódásával is számolnunk kell.

 

A feszült koncentráció megtanulása mellett elfelejtjük figyelni az érem másik oldalát. Vagyis a hatékony ellazulást: elménk és testünk valódi nyugalmi tónusra kapcsolását. Valószínű ennek az oka hogy az iskolában és általában nehezen elérhető a relaxáció megtanulása és az a relaxációhoz köthető tudásanyag, ami segítene a megnövekedett stresszt ellensúlyozni. Sokszor azt se tudjuk hol induljunk el, kit keressünk fel, ha a stressz már panaszok formájában is -szorongás, feszültség, fizikai-szellemi diszkomfort- érezteti a hatását.

Amikor aludnunk és pihennünk kéne, az elménk ehelyett “munkamódban” ragad, és nem tudunk “átkapcsolni" a pihenésre. A relaxáció ehhez adja meg a kulcsot. Átsegít minket, hídat biztosítva az elmélyült pihenésre és feltöltődésre és a stressz elhagyására.

 Milyen relaxációs módszer az autogén tréning?

Számos relaxációs módszer létezik, ezek közül az autogén tréning  J. H Schultz nevéhez fűződik. Az egyik legkidolgozottabb és tudományosan legtöbbet vizsgált relaxációs módszer. Szakképzett autogén trénerek, többségükben pszichológusok tanítják.

Miért kell elmenni egy terapeutához, miért nem lehet önállóan megtanulni relaxálni? 

Az interneten számos relaxációs videó és szöveganyag lelhető fel, ami azt a látszatot keltheti, hogy relaxálni pár nap alatt bárki könnyedén megtanulhat.  A tapasztalat azonban azt mutatja hogy ez mégsem ilyen egyszerű. Ezt a fajta elmélyült, saját magunkra irányuló passzív figyelmet megtanulni csak rendszeres és kitartó gyakorlással tudjuk elérni. Az autogén trénerrel való heti egyszeri találkozás biztosítja azt, hogy ez a tanulás ténylegesen eredményes legyen.

A szakember abban is segítséget nyújt, hogy a tanulási folyamat ne averzív hatású legyen,  tehát ne a feszültség növekedjen, ne negatív programozás történjen, hanem a pozitív hatások erősítésével hatékonyan csökkentsük a stresszt, elősegítsük a szervezet öngyógyító folyamatait.

Ha már  túl vagyunk a 12 alkalmas gyakorló fázison, semmi akadálya annak, hogy relaxációs készségünket önállóan tovább fejlesszük.  A 12 alkalmas gyakorlás hatására sokkal hatékonyabban tudjuk azokat az interneten elérhető anyagokat kiválasztani, ami aztán elősegítheti a hatékony önfejlesztést.

 Miért ez a neve hogy autogén tréning?

“autogén” –mert a saját aktivitásunkat igényli. A test öngyógyító folyamatait segíti. Ha ezt a módszert megtanuljuk, saját erőforrásainkat  tanuljuk meg előhívni. Ezt a relaxációt úgy sajátíthatjuk el, hogy otthon önállóan gyakoroljuk, a pszichológus pedig hetente találkozik velünk, hogy támogassa és szakértelmével segítse a tanulás hatékonyságát.

“tréning” -mert  rendszeresen gyakorolni kell, így tudjuk csak megtanulni. Fontos tudni, hogy bár a  relaxáció megtanulása egyszerűnek tűnik, mégis csak rendszeres koncentrációval és gyakorlással érhető el a kívánt hatás.

Milyen hatásai vannak az autogén tréningnek?

A test és az elménk összekapcsolódik, összehangolódik. A feszültségek a tudatunkban, az “automatikusan megjelenő aggódások- ún. “automatikus gondolatok” formájában jelennek meg. Ezek sokszor nem tudatosak, vagyis csak akkor vesszük észre hogy túl sokat gondolkodunk egyre kevesebb hatásfokkal, ha erre ténylegesen odafigyelünk. Az elme olyan mint egy számítógép, amiken programok, háttérfolyamatok futnak.A relaxáció segíti ezeknek a zavaró háttérfolyamatoknak (aggodalmaknak) a lecsendesítését, ezáltal az elménk megtanul kikapcsolni, nyugalmi állapotra vált, és így sokkal jobban tudunk pihenni.

A testünk feszültségét elsősorban- a fejfájás, gyomor és emésztési panaszok, nyak és vállizmok feszülése jelzi. A túlzott mértékű, testi szinten elraktározódott stressz később akár krónikus betegségekhez - leggyakrabban valamilyen klasszikus pszichoszomatikus betegséghez is vezethet. Ilyenkor testünk jelez, hogy többet vállaltunk, mint amennyit bírunk, a jelenlegi stressz mértéke meghaladja a stressz kezelési kapacitásunkat. A relaxáció abban segít hogy testünk is nyugalmi állapotra váltson, az elraktározódott stressz kioldódjon, és későbbiekben a teherbírásunk, stressz tűrőképességünk is növekedjen.

Milyen közvetlen hatásai vannak az autogén tréning megtanulásának?

Stresszhez kapcsolódó panaszok javulása és gyógyulása- a szorongás, stressz csökken, közérzetünk, teljesítőképességünk, teherbírásunk növekszik. Elmélyültebb és hatékonyabb lesz a  pihenés, fokozódik a fizikai-érzelmi és szellemi tűrőképességünk, hatékonyabban tudjuk energiaforrásainkat mozgósítani. Jelentősen csökken az átélt stressz mennyisége, hosszú távon az életminőség látványosan javul.

Az autogén tréning elsajátítása- Hogyan zajlik a gyakorlatban?

Hogyan tanulhatok meg relaxálni? Egyéni és kiscsoportos formában is megtanulható a rendelőnkben

Mennyi idő?  Heti egy alkalom, 50 perces időtartam. a teljes gyakorló fázis összesen minimum 12 alkalom

Hol? Millenáris Pszichológiai Központban. Kényelmes, elősegítő relax fotelban- és pihentető környezetben történik a gyakorlás.

Milyen öltözetben kell megjelenni? Általában kényelmes nem túl szűk ruházat javasolt, de ehhez teljesen megfelelő lehet a sima utcai öltözetünk is. 

Ki vezeti az órákat? Mindegyik rendelőben dolgozó pszichológusunk, relaxációs módszer tanításában nagy tapasztalattal rendelkező szakember. 

Telefonszámunkon előzetes időpont egyeztetés szükséges.

bottom of page