top of page

Családpszichológia és családterápia

 

Mivel fogalkozik a családterápia?

A családterápia azokkal a problémákkal foglalkozik, amelyeket az emberek az életükben jelentős személyekkel való kapcsolataik és a szociális hálózataik összefüggésében élnek meg. Ez egy elfogadott és elismert pszichoterápiás megközelítés, amely elsősorban a családi rendszerrel foglalkozik, mint a szociális egység, szemben a klasszikus pszichoterápiás megközelítésekkel, amelyek az egyénre koncentrálnak.

A családi terápia egy heterogén terület; vannak különböző iskolák és modellek, amelyeknek többféle irányadó feltevése van.

A családterápia általánosan közös céljai lehetnek például:

-a családi szintek különböző módokon történő újrastruktúrálása,

-a kölcsönös megértés és a családtagok érzelmi támogatásának javítása,

-a megküzdési készségek fejlesztése és a problémamegoldó stratégiák kialakítása különböző élethelyzeti dilemmákban és helyzetekben.

 

Mit jelent a családterápiában hogy rendszerszemlélet?

Hagyományosan a családterápia a családtagok közötti kölcsönhatásokra, a családi kapcsolatok minőségére, a család fejlődésére és a családi működések különböző aspektusaira koncentrál.

A családterápia „rendszerszintű feltételezéseken” vagy „kontextusbeli perspektívákon” alapul. Ez azt jelenti hogy a tágabb közösségi rendszereket mint a -társadalmi kontextusnak- az emberek életére gyakorolt ​​hatását is vizsgálja.

A családterapeuták rendszerszintű nézete szerint az egyén problémáit a különböző rendszerek szerint- azaz mint párkapcsolatban egy pár tagjakét, családtagként, különleges kultúrával rendelkező személyként, vallási közösség tagjaként- kell értelmezni, ezen kívül figyelembe kell venni a társadalmi-gazdasági körülményeket és a politikai folyamatokat is.  Ezek a rendszerszintű összefüggések kiemelkedő jelentőségűek az egyén pszichológiai fejlődésében és érzelmi jólétében.

Hogyan történik egy családterápiás ülés a gyakorlatban?

Egy családterápiás beszélgetés általában 60-90 percig tart; az ülések közötti intervallumok a bemutatott problémáktól, a családtagok igényeitől, a kezelés szakaszától és más változóktól függően egy- vagy több hétig tartanak. Ezekről a kérdésekről közösen dönt a szakember és a családtagok. Nehéz megbecsülni de átlagban a családterápiás kezelés átlagos hossza 6-20 ülés között mozog. A családterapeuták leggyakrabban egynél több családtaggal dolgoznak a szobában, de adott esetekben egyéni ülések is  vagy a gyermekektől elkülönült szülőkkel való találkozók is megszervezhetőek. 

Mi történik egy családterápiás ülésen?

A család egy jelentős támogató erforrás a benne lévő személyek számára, de gyakran  a szorongás, a félreértés és a fájdalom forrása is lehet. A családterápiás folyamatban fontos cél lehet a családtagok képességének növelése abban, hogy egymást jobban tudják támogatni.

A család átmeneti krízisei vagy stresszes családi életesemények kezelésében-mint például egy családtag súlyos betegsége vagy halála-létfontosságú, hogy a családtagok minél hatékonyabban tudják mobilizálni erőforrásaikat, és minél hatékonyabban tudják támogatni egymást is.

Milyen problémák esetén lehet családterápiás tanácsadásra szükség?

Általánosságban elmondható, hogy minden olyan helyzet vagy probléma, amely a családtagok és a család működését befolyásolja, és ebben fontos lehet a család támogató szerepe, családterápiás téma lehet. Minden olyan esemény fontos lehet ami a személy olyan problémája, amely a családjával és a tágabb kontextusokkal való kapcsolataival kapcsolatos életét érinti. Mások bevonása, a család és szociális hálózat bevonása, segíthet elkerülni egy adott személy patológiáját és emellett segítheti a probléma hatékonyabb kezelését is.

A családterápia válság idején és hosszú távú problémáknál is hasznos lehet. Emellett megakadályozza az olyan problémákat, mint például viselkedési nehézségek, például a bűnözés vagy a mentális egészség leromlása.

 

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a problémákat vagy helyzeteket, amelyekben családterápia jól alkalmazható keret lehet:

Egészségügyi problémák, különösen a krónikus fizikai betegségek

Pszichoszomatikus problémák

Gyermek- és serdülőkori mentális egészség

Felnőtt mentális egészség

Étkezési zavarok kezelése

Pszichoszexuális nehézségek

Alkohol- és egyéb anyagokkal való visszaélés

Családi problémák, beleértve az elválasztást és a válást

Támogatás, örökbefogadás és ehhez kapcsolódó kérdések

A család életciklusa és az élet átmeneti szakaszai

A szülői készségek és a családi működés elősegítése

Iskolával kapcsolatos problémák

Munkahelyi problémák

Traumatikus élmények, veszteség

A családi élet megzavarása társadalmi, politikai és vallási konfliktusok miatt

 

Hogyan működik a családterápia?

 A családterápia lehetővé teszi a családtagok számára, hogy a nehéz gondolatokat és érzelmeket felfedezzék és biztonságban kifejezzék ezeket, megértsék egymás tapasztalatait és nézeteit, értékeljék egymás igényeit. Emellett építsenek a család erősségeire, és hasznos változásokat tegyenek kapcsolataikban. Azonban ezek a kijelentések bizonyítékokkal vannak alátámasztva a jelenlegi általános tudományos szabványok szerint?  A kutatási eredmények egy része azt mutatja, hogy a családterápia kezelése jelentősen csökkenti az egészségügyi ellátás költségeit és a gyógyszeres kezelés költségeit.

bottom of page