top of page

Enurézis nocturna ( éjszakai ágyba vizelés, ágyba pisilés )

szerző: Reikon

Mit is jelent az enurézis?

A vizeletvisszatartás a 3.életévben válik tudatosan szabályozottá, gyakori azonban, hogy az idegrendszer érése közben késik a vizeletszabályozás akaratlagosságának kialakulása. Az éjszakai enurézis, vagy az éjszakai nedvesedés az eliminációs rendellenesség leggyakoribb típusa. A nappali nedvesedést napközbeni enurezisnek nevezik. Van olyan gyermek akinél mindkettő kombinációja jelentkezik.

 

A tünetek változatosak és 3-6 éves korban alakulnak ki.  A vizelettartás szabályozása 5 éves korra befejeződik, az általános irányelvek szerint ha egy gyermeknél 5 éves koron túl is fennállnak a vizelettartási panaszok, akkor az orvosi kivizsgálást igényel.  5 éves életkor felett jelenlévő akaratlan ágybavizelés, amely rendszeresen jelentkezik, és tartósan fennáll, enurézisnek diagnosztizálható. 

Melyek az enurézis/ bepisilés tünetei? 

-ismétlődő ágybavizelés

-nedvesedés a ruhában

-nedvesedés legalább hetente kétszer körülbelül három hónapig

 

Az ágybavizelés általában az álom közeli állapotban az alvás első felében, vagy reggel valószínűbb, egyszer vagy többször jelentkezik az éjszaka folyamán, előfordul hogy napokig vagy hetekig kimarad a tünet aztán újra jelentkezik.

 

Alapfogalmak

Primer enuresis: kezdettől fogva fennálló, vagy kevesebb mint 6 hónapos száraz időszak után, újra jelentkező éjszakai bevizelés 

Szekunder enuresis: több mint 6 hónapos száraz időszak után, újra jelentkező éjszakai bevizelés

 

Egyéb fajták:

Monoszimptómás enuresis: egyéb tünettel nem kísért éjszakai bevizelés

Nem monoszimptómás enuresis: nappali tünetekkel kísért éjszakai bevizelés

Folyamatos inkontinencia: folyamatos vizeletcsepegés/elfolyás

Intermittáló inkontinencia: kisebb adagokban történő vizeletvesztés

 

Mi okozza az enurézist/ bevizelést?

A vizelet önkéntelen vagy nem szándékos kiengedése az alábbiakból eredhet:

kicsi húgyhólyag

tartós húgyúti fertőzések

súlyos stressz

fejlődési késések, amelyek zavarják a szobatisztaságra szoktatást

Az enuresis tünete családokban is fut, ami azt sugallja, hogy a rendellenesség hajlamos lehet öröklődésre, különosen apai oldalon.

Elsődleges enurézisnél inkább fizikális és/vagy neurológiai hólyag fejlődési éretlenség  vagy mélyalvásos mintázat lehet az ok, olyan mélyen alszanak hogy nem érzékelik a teli hólyag agynak küldött  jelzéseit. Itt inkább beszélhetünk öröklődésről és figyelemzavar, tanulási nehézség  kapcsolódhat hozzá.

Pszichológiai tényezők szerepe az enurézis nocturnában /éjszakai bevizelésben

 

Az éjszakai ágybavizelés hátterében általában kevésbé találnak organikus okot, legtöbb esetben stressz/ pszichés ártalom indukálja a tüneteket.

Jellemzően a gyermek valamilyen eseményt nem tud feldolgozni, és elkezd szorongani. Ilyen stressz lehet a kisgyerek számára egy szülői konfliktus,  trauma, haláleset, visszaélés-elhanyagolás, baleset vagy kórházi kezelés, kistestvér születése de akár a közösségbe való beszoktatást is megrázkódtatásként élheti meg a gyermek. Ezekben az esetekben  a gyermek általában korábban már szobatiszta volt, és az ágybavizelés a stresszre adott válaszként, azaz visszaesésként vagy más néven regresszív tünetként jelentkezik. A tünetek megjelenését az is segítheti, hogy túl korán vagy kényszerítetten történik a szobatisztaságra szoktatás. Azt is feltételezik egyes esetekben, hogy az enurézises gyermek olyan mélyen alszik, hogy nem ébred fel arra hogy húgyhólyagja tele lesz.

  

Milyen gyakori az enurezis/ bepisilés?

 

Az enurezis egy tipikusan gyermekkori probléma, a becslések szerint az 5 éves fiúk 7% -a és a lányok 3% -a enurézises, 10 éves korukra aztán a számok csökennek, a fiúk 3% -a, a lányok 2% -a tapasztal tüneteket. A gyermekek többsége ezt a problémát tizenéves korukig kinövi, a spontán gyógyulási arány elég jó, a férfiak 1%-a a nők kevesebb mint 1%a küzd felnőttkorában a tünettel.

Mik a tipikus reakciók hatásai a tünetnek a családra és a gyermekre?

A gyermekekben erős szégyenérzés lehet, emiatt szociálisan visszahúzódhatnak, főleg  a házon kívüli, ottalvós események elől. Sok esetben alacsony önbizalomtól is szenvednek, nagy befolyással van rájuk a szülők hozzállása is, hogy ők vajon hogyan állnak ehhez az állapothoz. A szülőkön  sokszor eluralkodhat a kétségbeesés, vagy a fáradtság, azt érezhetik hogy az erőfeszítések és a küzdelem hiábavaló, és frusztrációt, dühöt vagy szégyent élhetnek meg a tünettel kapcsolatban. Mindazonáltal a szülők sokat segíthetnek is a gyemekükön, csökkenteni a gyermekekben az állapot miatt kialakult negatív érzéseket. Azzal hogy pozitív támogatást empátiát és bátorítást nyújtanak, felgyorsíthatják a leküzdés/ gyógyulás folyamatát.

Hogyan diagnosztizálható az enurezis?

 

Legelőször orvosi vizsgálat ajánlható, ami kizárhat minden olyan orvosi rendellenességet, amely a vizelet visszatartás nehézségét okozhatja, ezt orvosi szakszóval inkontinenciának nevezik. A laboratóriumi vizsgálatok elvégzésével kiszűrhető az organikus oldal. 

Az inkontinenciát okozó fizikai állapotok közé tartozik a cukorbetegség, a fertőzések, a húgyutak elzáródását okozó funkcionális vagy szerkezeti rendellenességek. Az enurezis szintén társítható bizonyos gyógyszerekhez, amelyek mellékhatásként szintén okozhatnak ilyen tüneteket.

Hogyan kezelik az enurézist?

 

Az enurézis enyhe eseteiben kezelés nem szükséges, mert a legtöbb gyermek tizenéves korára kinövi vagy kigyógyul. A vizeletvisszatartást szabályozó izmok erősebbé válnak, és a húgyhólyag kapacitása is növekszik. Egyre kevésbé alszanak mélyen, és egyre szenzitívebben kezdenek regálni arra az üzenetre amit a húgyhólyag küld az agynak.

Ugyanakkor nehéz megítélni hogy mikor is kell elkezdeni a kezelést, mert lehetetlen előre jelezni a tünetek lefolyását és azt hogy mikor hagyja el spontán a gyermek ezt az állapotot. A kezelés megkezdésének egyik fontos szempontja hogy a gyermek önbecsülését / kedélyállapotát mennyire befolyásolja a tünet és hogy az enurézis tünete mennyire károsítja a gyerek hétköznapi funkcióit például mennyire akadályozza, hogy a barátaival együtt tudjon aludni egy ottalvós zsúrban.

 

Viselkedésterápiás megoldások

Leggyakrabban viselkedés terápiát szoktunk javasolni, ez az esetek több mint 75% -ánál hatásos, és sikeresebb és biztonságosabb kezelés mint a gyógyszeres terápia.

 

1. Nedvesség riasztásos módszer:  A riasztórendszer egy csíptethető szenzorból áll, ami hozzá van csatlakoztatva az ágyneműre, és a riasztás elindul, amint a gyermek benedvesíti az ágyat. A riasztó felébreszti a gyereket, aki kimegy a fürdőszobába, majd visszaalszik. 

Ez a módszer  lassanként kondicionálja az agyat hogy megfelelően reagáljon alvás alatt a hólyagból jövő információkra. Egyszerű és hatékony kezelési módszer, főleg ha önhipnózissal is kombináljuk. A riasztásos módszer leghatékonyabb kezelésként ismert és hosszútávú tartós javulást eredményez, ráadásul a visszaesési arány alacsony, általában 5% és 10% között van. 

2. Visszatartás kontroll tréning: A gyermeket megkérjük, hogy kontrollálja a vizeletürítését napközben úgy, hogy egyre inkább megpróbálja elhalasztani/ elnyújtani azt. Először csak percekkel, aztán egyre növekvő időközökkel, hogy segítse a gyereket megtanulni a vizelet egyre hosszabb ideig tartó " visszatartását ". Ez a gyakorlat a hólyag kapacitásának a növekedését eredményezi, és erősíti azokat az izmokat, amik a vizeletet visszatartják, és a kontrollért felelősek.

3. Éjszakai  edzés: ez a gyakorlat azt jelenti hogy felébreszti az anyuka a gyerekét az éjszaka folyamán többször, hogy menjen vizeletet üríteni. Azzal hogy megtanítjuk felébredni és hogy a húgyhólyag kiürüljön az éjszaka folyamán többször, azt reméljük, hogy a gyermek később majd száraz tud maradni.

 

5. Hipnózis: Ez egy nagyon hatásos formája az ágybavizelés kezelésének. A hipnotikus szöveg ismételt hallgatásával az agy újraprogramozódik, ezáltal a gyerek megtanul válaszolni a tele hólyagra mialatt alszik, ugyanolyan olyan módon, mint amikor ébren van.

Gyógyszeres kezelés

Az enurézis kezelésére gyógyszerek is rendelkezésre állnak, de általában csak akkor használják, ha a betegség zavarja a gyermek működését, és 6 év alatti gyermekeknél azért nem is ajánlott. A gyógyszerek a tünetek csökkentésében hatásosak lehetnek, de kockázat van mellékhatásokra, illetve abbahagyás után visszaesés történik. A gyógyszer abban segíthet hogy  áthidalja azt az időszakot, amíg a viselkedéses terápia ténylegesen még nem hat.

 

A gyógyszerek a vesék által termelt vizelet mennyiségének csökkentésére vagy a húgyhólyag kapacitásának növelésére hatnak. Gyakran használt gyógyszerek közé tartozik a dezmopresszin-acetát (DDAVP), amely csökkenti a vese vizelettermelését. Az Imipramin (Tofranil) egy antidepresszáns, ami javítja a gyerekek alvási mintázatát és a javítja a belső visszatartó izmok működését. 

Ötletek tippek szülőknek

Próbáljunk támogatóak lenni kisgyermekünkkel

Biztosítsuk afelől, hogy az ágynedvesítés nem az ő hibája

Mondjuk el neki hogy a hajlam családon belül öröklődhet 

Bátorítsuk hogy éjszaka használja a fürdőszobát, éjszakai fényt is kapcsolhatunk neki hogy könnyebb legyen kijutnia a fürdőszobába

Ne a száraz éjszakákért dícsérgessük, inkább ha ügyesen betartja az ágybavizelés kezelési tervét

Bátorítsuk, hogy ugyanazt csinálhatja mint a többi más gyermek ( pl. ottalvás, táborozás)

Ha éjszaka baleset történt, dícsérjük meg a gyereket hogy száraz próbált maradni, és dícsérjük meg ha segít nekünk a takarításban

Ez az utolsó pont kicsit összezavarhatja a szülőket. Vajon nem adunk hozzá még több stresszt és kínos érzést ha megkérjük a gyereket hogy cserélje le az ágyát és ​​rakja be a mosásba?  Pont az ellenkezője történik ilyenkor. Ha megosztjuk a felelősséget, ez segít a gyerekünknek hogy aktívan menedzselje/  helyrehozza a problémát. Még büszkeséggel is töltheti el bizonyos értelemben, hogy képes volt kezelni a problémát saját maga.

 

 

bottom of page