top of page

Evészavarok / étkezési zavarok pszichológiája

Mit nevezünk  étkezési zavarnak ?


Az étkezési zavarok csoportjába sorolunk minden olyan rendellenességet, amelyet szabálytalan vagy extrém táplálkozási szokások jellemeznek, valamint ehhez komoly aggodalmaskodás vagy frusztráció társul a saját testtömegre/ saját testalkatra vonatkozóan.

A táplálkozási zavarokra jellemző az inadekvát- vagyis nem kielégítő vagy túlzott mértékű táplálékfelvétel, ami jelentősen rontja a személy komfort érzetét. Az étkezési zavarok leggyakoribb formái közé tartoznak: az anorexia nervosa, a bulímia  és a falási rohamok.

Az étkezési rendellenességek az élet bármely szakaszában kialakulhatnak, de jellemzően a kamaszkorban vagy a fiatal felnőttkorban jelentkezik először. Az orvosi betegségként osztályozott táplálkozási zavaroknál a megfelelő kezelés nagyon hatásos lehet az evési rendellenességek sok speciális típusa számára.

Az étkezési zavarok kezelhetők, de  a tüneteket komolyan kell venni mivel a következmények hosszútávon károsak és akár halálos kimenetelűek is lehetnek, ha nem foglalkoznak vele vagy elhanyagolják a kezelést. A táplálkozási rendellenességek általában együtt járhatnak más mentális megbetegedéssel úgymint a szorongásos rendellenességek, szerhasználat ( drog addició) vagy a depresszió.

 

 

Mi a  három leggyakoribb típus? 

Anorexia nervosa 

 

Ebben a betegségben szenvedő egyénre - férfire és nőre is egyaránt - tipikusan jellemző a rögeszmés félelem a súlygyarapodástól, emellett jellemzően elutasítja vagy megtagadja az egészséges testtömeg fenntartását. A háttérben a saját testkép irreális érzékelése is megjelenik, vagyis általában kövérebbnek/deformáltabbnak érzik magukat a személyek mint amilyenek valójában. Az anorexia nervózában szenvedő személyek jellemzően egyre szigorúbban korlátozzák az általuk fogyasztott élelmiszer mennyiségét, és ennek ellenére túlsúlyosnak érzékelik magukat, még akkor is ha nyilvánvalóan és objektíven alultápláltak. Ez az evési rendellenesség káros hatással lehet az egészségi állapotra, a következő egészségügyi szövődmények léphetnek fel: agykárosodás, több szerv elégtelensége, csont problémák, szívbetegségek és a meddőség. Emellett ebben az étkezési zavarban a legmagasabb a halálozási kockázat.

 

Bulímia nervosa 

 

Erre a táplálkozási zavarra jellemző hogy az ismétlődő falási rohamokat egy kompenzáló viselkedés követi, ami a túlevést ellensúlyozza - pl. kényszerített önhánytatás, túlzásba vitt edzés/ testmozgás vagy extrém mértékű használata a hashajtóknak/diuretikumoknak.

A bulimíában szenvedő személyek irracionálisan és kényszeresen rögeszmésen félnek a súlygyarapodástól és extrémen elégedetlenek a saját testük méretével és formájával- vagyis nem realisztikus és negatív testképpel rendelkeznek. A falási rohamok valamint tisztító/ purgáló szakasz ciklusainak váltakozása jellemzi ezt a kórképet. Ezek a manőverek, a ciklikusan visszatérő kényszeres viselkedés tipikusan titokban történnek és jellemzően olyan érzelmek társulnak hozzá mint a -szégyenérzetet, bűntudat és kontroll hiánya, ami erősíti az érzelmi balansz hiányát és érzelmi stresszel jár.

A bulimiás kórkép viselkedési manővereinek/ szokásainak hosszútávon fizikailag káros hatásai lehetek- például gasztrointesztinális problémák, súlyos dehidratáció és kardiális rendellenességek jelenhetnek meg az elektrolit egyensúlyhiány miatt.

Túlzott evés rendellenesség  (bing eating disorder BED)

Azok a személyek, akik ebben a táplálkozási zavarban szenvednek azt tapasztalják, hogy elvesztik az irányítást az étkezési rutinuk felett. A bulimia nervosától eltérően ezt a típust kompenzáló epizódok nem követik (például purgálás/  böjt vagy a túlzott testedzés). Emiatt sok BED-ben szenvedő ember elhízott lehet, ami szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatával jár. Azok a férfiak és nők, akik küzdenek ezzel a rendellenességgel, olyan negatív érzéseket tapasztalhatnak magukon mint bűntudat, szégyen frusztráltság, amik befolyásolhatják az étkezési zavar további progresszióját.
 

 

Az étkezési rendellenességek okai


Bár az étkezési zavarok pontos oka ismeretlen, általában úgy vélik, hogy számos faktor kombinációja befolyásolja a kialakulását:

 - biológiai

 - pszichológiai

 - környezeti rendellenességek 

 

A biológiai tényezők példái közé tartozik:

  • Szabálytalan hormonfunkciók

  • Genetika (az evészavarok és az egyének génjei közötti kapcsolat még mindig erősen kutatott, de tudjuk, hogy a genetika része a történetnek).

  • Táplálkozási hiányosságok

Pszichológiai tényezők például:

  • Negatív testkép

  • Alacsony önbecsülés

Az étkezési rendellenességek előfordulásához hozzájáruló környezeti tényezők példái:

  • Diszfunkcionális családi dinamika

  • Olyan  sportok, szakmák ahol hangsúlyt helyeznek a karcsú test fenntartására a jobb teljesítmény érdekében. ( például: a balett és a modellkedés .

  • Családi és gyermekkori traumák: gyermekkori szexuális zaklatás, egyéb súlyos trauma

  • Kulturális vagy szociális megfelelési nyomás a barátok és a munkatársak által

  • Stresszes átmenetek vagy komoly élethelyzeti változások


 

Az étkezési rendellenesség jelei és tünetei

Krónikus diétázás annak ellenére hogy veszélyesen alultáplált

Állandósult súlyingadozás

Az ételek kalóriájának és zsírtartalmának megszállott figyelése

Rituális étkezési szokások kialakulása: az ételek apróra vágása, a magányos étkezés vagy ételek elrejtése

Folyamatos fixálódás az ételekre, főzéssel és receptekkel kapcsolatos dolgokra; például a személy bonyolult ételeket készíthet mások számára, de aztán tartózkodik a részvételtől

Depresszió vagy letargiás szakaszok megjelenés

A szociális funkciók -a család és a barátok -elkerülése. Elszigetelődés és visszavonulás jellemzi

A túlevés és böjtölés periódusai közötti váltás

Evészavarok kezelése

 

Az evészavar produkálhat olyan súlyos és összetett tüneteket hogy egy étkezési rendellenességekre szakosodott átfogó és professzionális kezelőcsoport alapvető fontosságú lehet a gyógyulás elősegítésében. A kezelési tervek egyrészt abban segítenek hogy a kliens aggodalmait elhárítsák, másrészt minél jobbna passzoljanak a személy igényeihez.

A szakember team orvosokból, táplálkozási szakemberekből és pszichológusokból épül fel.

 

Orvosi ellátás

Az étkezési rendellenességek kezelésében a legnagyobb gond az egészségügyi problémák kezelése, amelyek a rendellenes viselkedés következményei lehetnek.

 

Táplálkozási tanácsadás: Ez magában foglalja a súly helyreállítását és stabilizálását, útmutatást a normál étkezéshez és az egyéni étkezési terv kialakítását

 

Pszichológia: A pszichoterápia különféle formái, például az egyéni, a családi vagy a csoportterápia, segíthetnek az étkezési rendellenességek mögöttes okainak kezelésében. A terápia alapvető fontosságú a kezelésben, mivel lehetőséget ad az egyén számára hogy foglalkozzanak és meggyógyítsák a traumatikus élet eseményei. Megtanulják az érzelmeik kifejezését, az egészséges kapcsolatok kialakítását és az egészséges kapcsolatok fenntartására szolgáló egészségesebb megküzdési készségeket.

 

Gyógyszeres kezelés: Egyes gyógyszerek hatékonyan segíthetik a hangulat vagy szorongás tüneteinek csökkentését, ezáltal csökkenhet a túlzott étkezési és tisztító kényszerviselkedés.

 

Az étkezési rendellenesség súlyosságától függően különböző kezelési szintek állnak rendelkezésre, a járóbeteg-támogató csoportoktól a fekvőbeteg-központokig. Az evési rendellenességek felismerése és kezelése kulcsfontosságú a kezelés megkezdéséhez.

bottom of page