top of page

Gyereknevelési tanácsadás

 

 

 

A szülői szerep kiteljesedést nyújt és sok örömet ad mégis hatalmas kihívás ez az időigényes szerep. A szülőknek a csecsemő vagy a gyermek napi szükségleteivel kell törődniük, ők felelősek azért, hogy a gyermek élethez való alkalmazkodását fejlesszék.

Ezek a szükséges készségek amiket fejleszteni kell:

a mindennapi életmód elsajátítása

a szociális készségeket

 megfelelő viselkedés.

 

Ezen kívül a szülőknek figyelembe kell venniük a gyerek egyedi személyiségét és temperamentumát. Probléma alakulhat ki a friss szülővé válás szakaszában, a túlterhelt szülőknél, vagy a mentális egészséggel küzdő szülőknél. Ilyenkor a gyerekpszichológus szakember sokat segíthet a szülőknek a nehéz helyzetekben, vagy a gyerek viselkedési problémáinak enyhítésében.

 

 

 

Hogyan lehet elég jó szülőnek lenni?

Eleve természetes hogy kezdetben bizonytalanok abban, hogy mi a legjobb a gyermekük számára. A terhesség pillanatától kezdve a szülők többsége rengeteg javaslatot tippet kap a gyermeknevelésre vonatkozóan: a gyermekorvosok tájékoztatják az új szülőket a csecsemők egészségéről és biztonságáról, a médiaforrások gyakran egymással ellentétes tanácsokat nyújtanak a szülői feladatok vagy szerepekkel kapcsolatban. A családtagoktól szintén eltérő tanácsokat hallhatnak a szülők arról, hogy mi a legjobb a gyermekük számára. Az "újdonsült szülők" megzavarodhatnak a szülői feladatokkal kapcsolatos tanácsok összegzésekor.

A gyermekpszichológia szakértői általában egyetértenek abban, hogy egyik szülői nevelési módszer sem a „legjobb”. A szülő szerep hatalmas felelősség.

A szülői feladatok a következők:

a gyerekek biztonságban tartása

gyermekek meghallgatása és velük töltött minőségi idő

szeretet, rend és következetesség biztosítása

korlátozások megállapítása és érvényesítése a gyermekek számára

a barátságok felügyelete a gyermekek számára

segítségnyújtás bármilyen orvosi vagy viselkedési problémára

 

A gyermeknevelés nehézségei és kihívásai:

 

egységes és következetes gondoskodás

a csecsemő vagy a kisgyermek igényeinek stabil kielégítése

felnőtt kapcsolatok fenntartása

anyagi nehézségek

alváshiány

 

A szülői szerep még összetettebbé válhat ha speciálisproblémák lépnek fel, ilyen lehet amikor gyermekünknek extra gondozásra van szüksége, bvalamilyen orvosi vagy pszichológiai állapot folyamán. A szülők nehezen tudnak egyenlő figyelmet szentelni gyermekeiknek. Ez okozhat néhány szülőben bűntudatot.

 

 

Az összetartó csapat 

A szülői feladatok még nehezebbé válnak, ha a gyermek valamilyen viselkedési probléma jeleit mutatja.Növelheti a viselkedési problémák esélyét ha a szülők nem értenek egyet a nevelési elvekben. Nem kommunikálnak jól, és emiatt zavaró üzeneteket küldhet a gyerekeknek. A gyerekek nem biztosak abban, hogy a szüleik mit várnak el tőlük, "rossz viselkedéssel reagálnak" a következetlenségre. A gyermekpszichológusok hangsúlyozzák, hogy a szülőknek összetartó csapatnak kell lenniük.

 

Mi a négy szülői stílus

 

Irányadó. Ez a legtöbb gyermek számára a leghatékonyabb szülői forma. A hiteles szülők nagy elvárásokkal és célokkal rendelkeznek gyerekeik számára. Ezeket a gyerekek korlátai megértésével mérséklik. Ezek a szülők hajlandóak rugalmasan kommunikálni. Ez megkönnyítheti a szülő-gyermek kommunikációt. Hanyag. Az elhanyagolt szülői gondozás a gyermekkel töltött idő hiányát jelenti. Az elhanyagolt szülők ismeretlenek lehetnek gyermekeik tanáraival és barátaival. Lehet, hogy nem törődnek gyermekeik alapvető szükségleteivel. Ez a fajta szülők ritkán gyakorolnak célt. Fontos felismerni, hogy Önnek vagy valakinek, akit ismersz, van ez a szülői stílus. Ez a fajta szülői tevékenység káros lehet a gyerekek számára. Megengedő. Az engedelmes szülők táplálják, szeretik és támogatják. De túl messzire juthatnak. Az engedékeny szülők bármilyen áron elkerülhetik a konfliktusokat. Ritkán érvényesítik saját szabályaikat. Ez a gyermekek számára ártalmas lehet, mivel rutinszerűen élnek. Tekintélyelvű. Az autoritárius nem azonos a hiteles szülővel. Az autoriter szülők szigorúak és igényesek gyermekeikkel. A szülői stílusuk gyakran nem rugalmas. Általában büntetésre támaszkodnak az engedelmesség fenntartásához. Ritkán van lehetőség a szülők és a gyerekek közötti nyílt kommunikációra. Minden stílus egy másik szülői gondolkodásmódot képvisel. Tudni, hogy melyik stílusban vagy, segíthet a konfliktusok egészséges módon való megközelítésében. Azt is meghatározhatja, hogy melyik stílust szeretné használni. Ismerheti meg, hogy melyik stílusban van a partnere. A szülői stílusok felismerése szintén segíthet a partnerével való kommunikációban.

 

Élethelyzetek amik kihívás elé állítják a szülőket

Egyedülálló szülők akik elveszítték partnerüket  halál vagy a különválás miatt. Egy egyedülálló szülő gyakran fokozott stresszt tapasztal. Ez a szülői felelősség nagyobb mértékének köszönhető. Amikor egy szülő hirtelen egyedülállóvá válik, a gyerekek körüli teendő több gondot okozhat. Ez viselkedési nehézségekhez vezethet.

 

Elvált szülők, akik megoszthatják a gyermekek felügyeletét. A gyerekek különféle szabályokat és rutinokat tapasztalhat a két szülőnél. Ehhez az ellentmondás nehéz alkalmazkodni. Az újdonsült egyedülálló szülők nehezebben tudják betartatatni a szabályokat, pénzügyi nehézségekkel járó stressz is tapasztalható. Az egyedülálló szülők nehezen találkoznak a potenciális romantikus partnerekkel, vagy folytathatják az ismerkedést. Ez még nehezebb lehet a kisgyermekes szülők számára. Ezek a szülők elszigeteltnek és magánynak érezik magukat. Nagyobb a szorongás vagy a depresszió kockázata.

Vannak módok, hogy az egyedülálló szülők megbirkózhatnak a kihívásokkal.

Ezek közül néhány: A rokonaival és barátaival kapcsolatban marad

Támogatási hálózat létrehozása

Az öngondoskodás és a gyermekgondozás ideje

Gyermekek beiratkozása az iskolai programokba

 A terapeuta segíthet a konkrét problémák kezelésében.

bottom of page