Hogyan válasszunk pszichológust?

szerző: reikon

all rights reserved

Ebben cikkben szeretnénk segíteni abban hogy hogyan tud megfelelő szakembert választani. Ha konkrét javaslatra van szüksége, készséggel állunk rendelkezésre a rendelő telefonszámán is, és emailen kersztül is, ahol szívesen ajánlunk szakembert is ha erre igény van.

Ha az egyik legfontosabb lépést megtette és elhatározta magát hogy felkeres egy pszichológust, ezután már csak a megfelelő szakembert kell kiválasztani. Szimpátia és fotó alapján is választhatunk szakembert, de tájékozódhatunk a szakemberek bemutatkozói alapján is. A bemutatkozóknál találhatja meg hogy melyik szakember ( pszichológus) milyen problémákkal és milyen módszerekkel dolgozik.

 

Hogyan válasszam ki a számomra megfelelő pszichológust? Mi történik az első alkalommal?

 

Lehetséges hogy elsőre is megfelelő szakemberhez kerülünk, de az sem gond, ha ez nem így van. Az első ún. tájékozódó beszélgetés abban is segítségünkre lehet, hogy a pszichológus mialatt explorálja a problémánkat, beazonosítja azt is, hogy milyen terápia lehet a legalkalmasabb számunkra. Feltérképezi hogy milyen jellegű a problémánk, mennyi időt vesz nagyjából igénybe a terápiás folyamat, és ha esetleg más módszer vagy szakember előnyösebb lenne, akár más szakemberhez is irányíthatja Önt.


 

Mennyire speciális vagy általánosan előforduló a problémám amivel pszichológushoz fordulok? 

 

Ha az Ön problémája speciális, a  döntéshez jó szempont lehet ha egy-egy pszichológus szakterületét átolvassa. A pszichológus szakembereknél gyakori, hogy több évet dolgoznak egy-egy speciális területen  (addiktológia / alváscentrum / szexuálpszichológia).

Ennek a speciális tudásnak a megléte bizonyos problémáknál fontos szempont lehet. Vannak ugyanakkor olyan problémák ( szorongás/ depresszió/ kisebb krízisek, élethelyzeti válságok), amiket nagyon sok szakember szakterületének tekint, ebben az esetben nem biztos hogy ez döntő szempont a választásnál.

 

Szakpszichológus vagy pszichológus

Egy pszichológusnál sokat számít a tapasztalat mennyisége, a praxisban eltöltött évek száma, és a szimpátia. Minél szakképzettebb egy pszichológus, annál valószínűbb hogy van már sok tapasztalata. Nem minden esetben a szakképzettség számít. Egy pszichológus alapdiplomával rendelkező szakember aki több módszert megtanult és sok-sok év munkatapasztalat van a háta mögött, ugyanolyan megbízható szakemberré válik mint egy szakpszichológus.

 

Klinikai szakpszichológusok

Minél képzettebb egy szakember annál szélesebb skálájú problémát tud kezelni, az enyhébb típusú problémáktól az összetettebb problémákig.

A klinikai szakpszichológus komplexebb személyiség problémákat is kezel, aminek a terápiája hosszú hónapokig eltarthat. Olyan gondolkodásbeli és viselkedéses vagy működésbeli jellegzetességeket vesz fókuszba a terápia során, amik hosszútávon befolyásolják a személy életvezetését, és tünetekhez, leggyakrabban szorongáshoz vagy depresszióhoz vezetnek.

Klinikai szakpszichológust akkor válasszunk ha tüneteink olyan mértékűek, amik elérik az ún. subklinikai  vagy klinikai szintet: vagyis a mentális  

( gondolkodásbeli ) és/vagy viselkedéses problémáink hosszú ideje állnak fenn, intenzívek és gyakoriak ahhoz, hogy az életünket jelentős mértékben befolyásolják. A klinikai szakpszichológus nem orvos, gyógyszert nem írhat fel, de egészségügyi tevékenységet végez, pszichés tüneteket kezel. Ha olyan tüneteink vannak amit gyógyszeresen kell először csökkenteni, pszichiáter szakemberre is szükség lehet.

 

Milyen módszert válasszak?

A terapeuta személye és tapasztalata fontosabb lehet mint maga az alkalmazott módszer. A terápia során nem feltétlen látszódik egészen konkrétan, hogy a pszichológus milyen módszert alkalmaz, mivel maga a speciális beszélgetési helyzet és azok a speciális kérdések tartalmazzák magát a módszert. Ha valakinek mégis fontos egy adott módszer, mert a problémájához jobban illeszkedik egy adott módszer, akkor ennek alapján is választhat szakembert. Aki racionálisabb  megközelítést szereti, érdemes a kognitív pszichológiai módszerek felé elindulnia, míg akihez a módosult tudatállapot áll közel, inkább hipnoterápiát, KIP-et ( katatim imaginatív pszichoterápiát) vagy relaxációs módszereket választhat.

Tanácsadó szakpszichológus vagy klinikai szakpszichológus?

Mindkettő szakember a pszichológus diplomán kívül több évig szakképzésre jár, és gyakorlatilag még egy diplomát szerez az alapdiploma mellé. A klinikai szakpszichológus 4, a tanácsadó szakpszichológus 2 évig jár továbbképzésre. Egy módszerekben megfelelő jártasságot szerzett és tapasztalt tanácsadó szakpszichológus, majdnem hasonló léptékű pszichés problémákkal foglalkozik, mint egy klinikai szakpszichológus, vagyis a tanácsadó szakpszichológus is tud komoly kríziseket és problémákat kezelni. A két szakember között a különbség az, hogy a komplexebb és/vagy speciális klinikai jellegű tünetek terápiáját és diagnosztikáját inkább klinikai szakpszichológus végzi. 

Pszichológus vagy pszichiáter?

Pszichiáterre akkor lehet szükség ha a tünetek nagyon erősek és hosszabb ideje nem javulnak. Az erős tünetek következménye lehet,-például extrém erős szorongás esetén- hogy leromlik az életminőség és az alkalmazkodási képesség: egyre nehezebb a munkahelyi feladatok teljesítése, vagy egyre zavartabb lesz a kapcsolatok működtetése is, annyira hogy kudarcot kudarcra halmoz a személy. Ebben a helyzetben fontos a segítség, hogy a kudarc ne halmozódjon tovább. Ilyenkor lehet komoly hozzáadott érték és segítség egy időlegesen beállított gyógyszer, ami leggyakrabban antidepresszáns vagy szorongásoldó lehet. Ha nem tudja még eldönteni hogy gyógyszeres kezelésre van-e szüksége vagy sem, keressen fel klinikai szakpszichológust vagy pszichiátert. Mindkét szakember segítség lehet ennek eldöntésében.  A pszichiáter és a klinikai szakpszichológus munkája bizonyos pontokon összér, sőt a kórházban egymás munkáját egészítik ki. A pszichológus készít diagnózist a gyógyszeres terápiához, és viszi a nem gyógyszeres terápiás részt, míg a pszichiáter a gyógyszeres terápiát vezeti egy adott személynél.

 

 

Coach vagy pszichológus

Coach esetében egy megoldás fókuszú módszert képzeljünk el, egy olyan szakembert aki aktívan  és konkrétan segíti egy adott problémában a kliensét. Megoldandó élethelyzetek/ problémák, munka jellegű krízisek, karrier kérdésekben,  kisebb magánéleti problémáknál válasszunk coachot.

Klinikai szakpszichológus, vagy pszichoterapeuta

 

Fontos tudni, hogy orvosok jelentkezhetnek pszichoterapeuta képzésre, míg pszichológusok csak a klinikai szakképzés után jelentkezhetnek pszichoterapeutának. Tehát mást jelent orvosként pszichoterapeutának lenni, mint klinikai szakpszichológusként. Pszichológusként pszichoterapeutának lenni annyit jelent, hogy valaki minimum 9 évet képződött vagy még többet, és csak utána teszi le a pszichoterapeuta szakvizsgát. Így a pszichológusok esetében a "pszichoterapeutaság" a megszerezhető címek egyik legmagasabb foka.

Milyen esetben nem javasolt magánrendelőben szakrendelést felkeresni?

Abban az esetben ha a tudatzavar,  veszélyeztetett állapot ( öngyilkossági krízis) vagy  addikciós problémák merülnek fel, keressen fel intézményes ellátást. Egy  pszichoterápiás osztályt, vagy pszichiátriai szakrendelőt. Fontos, hogy egy magánrendelő nem tud olyan személyt fogadni, akinél hetente többszöri vagy akár napi felügyelet/ kontroll és kezelést igényel az állapota. A magánrendelő nem tud fogadni abban az esetben, ha a tüneteink olyan összetettek és súlyosságúak, amit az adott keretek miatt nem tud egy magánrendelő kezelni ( heti egyszeri találkozás egy szakemberrel).

Rendelők

NAPHEGY 

1016 Budapest, Mészáros u. 2. II. em. 3.

(kapucsengő: 24)

MILLENÁRIS 

1024 Budapest, Lövőház u. 33. II. em. 1.

(kapucsengő: "rendelő" felirat)

MOM

1126 Budapest, Beck Ö. Fülöp u. 4. II. em.

(kapucsengő: 1)

Elérhetőségek

06-20-289-5416

  • Grey YouTube Icon
  • facebook
  • Instagram