top of page

Hogyan válasszunk pszichológust?

szerző: reikon #

all rights reserved

 

 

Az elhatározás, hogy megkeresek egy pszichológust, talán a legnehezebb lépés

Ebben cikkben szeretnénk segíteni abban hogy hogyan tud megfelelő szakembert választani. Ha konkrét javaslatra van szüksége, készséggel állunk rendelkezésre a rendelő telefonszámán és emailen keresztül is, ahol szívesen ajánlunk szakembert is ha erre igény van. Az elérhetőségeinket az oldal alján találja.

Ha az egyik legfontosabb lépést megtette és elhatározta magát hogy felkeres egy pszichológust, ezután a megfelelő szakembert kell kiválasztani. Szimpátia és fotó alapján is választhatunk pszichológust, de tájékozódhatunk a szakemberek bemutatkozói alapján is. A bemutatkozóknál találhatja meg hogy melyik  pszichológus kolléga milyen problémákkal és milyen módszerekkel dolgozik.

 

Hogyan válasszam ki a számomra megfelelő pszichológust? Mi történik az első alkalommal?

 

Az első ún. tájékozódó beszélgetés abban tud leginkább segíteni, hogy mialatt a pszichológus szakembernek elmeséljük a problémánkat, ő segít pontosítani vagy körbejárni azt is, hogy a problémánk alapján milyen terápia lehet a legalkalmasabb számunkra. Feltérképezi hogy milyen jellegű a problémánk, mennyi időt vesz nagyjából igénybe a terápiás folyamat, és ha esetleg más módszer vagy más képzettségű szakember előnyösebb lenne, akár másik pszichológus kollégához is irányíthatja Önt. Így elsőre nem feltétlen kell tudnunk, hogy fotó vagy bemutatkozó  alapján melyik a legalkalmasabb pszichológus számunkra.

Mennyire speciális vagy általánosan előforduló a problémám amivel pszichológushoz fordulok? 

 

Ha az Ön problémája speciális, a  döntéshez jó szempont lehet ha egy-egy pszichológus szakterületét átolvassa. A pszichológus szakembereknél gyakori, hogy több évet dolgoznak egy-egy speciális területen  (addiktológia / alváscentrum / szexuálpszichológia).

Ennek a speciális tudásnak a megléte bizonyos problémáknál fontos szempont lehet. Vannak ugyanakkor olyan problémák ( szorongás/ depresszió/ kisebb krízisek, élethelyzeti válságok), amiket nagyon sok szakember szakterületének tekint, ebben az esetben nem biztos hogy ez döntő szempont a választásnál.

 

Szakpszichológus vagy pszichológus

Egy pszichológusnál sokat számít a tapasztalat mennyisége, a praxisban eltöltött évek száma, és a szimpátia. Minél szakképzettebb egy pszichológus, annál valószínűbb hogy van már sok tapasztalata. Nem minden esetben a szakképzettség számít. Egy pszichológus alapdiplomával rendelkező szakember aki több módszert megtanult és sok-sok év munkatapasztalat van a háta mögött, ugyanolyan megbízható szakemberré válhat mint egy szakpszichológus.

 

Klinikai szakpszichológusok

Minél képzettebb egy szakember annál szélesebb skálájú problémát tud kezelni, az enyhébb típusú problémáktól az összetettebb problémákig.

A klinikai szakpszichológus komplexebb személyiség problémákat is kezel, aminek a terápiája hosszú hónapokig, akár évekig is eltarthat. A terápia során ilyenkor olyan gondolkodásbeli, viselkedéses vagy működésbeli nehézségek kerülnek fókuszba, amik hosszútávon és jelentősen befolyásolják a személy életvezetését, például a munkába való beilleszkedést, és a másokhoz való kötődés minőségét. 

Klinikai szakpszichológust akkor is választhatunk ha tüneteink olyan mértékűek, amik elérik az ún. subklinikai  vagy klinikai szintet: vagyis a mentális  ( gondolkodásbeli ) és/vagy viselkedéses problémáink hosszú ideje állnak fenn, intenzívek és gyakoriak ahhoz, hogy az életünket jelentős mértékben befolyásolják. A klinikai szakpszichológus ugyanakkor nem orvos, gyógyszert nem írhat fel, de egészségügyi tevékenységet végez, pszichés tüneteket kezel. Ha olyan tüneteink vannak amit gyógyszeresen kell először csökkenteni, pszichiáter szakemberre is szükség lehet.

 

Milyen módszert válasszak?

A terapeuta személye és tapasztalata fontosabb lehet mint maga az alkalmazott módszer. A terápia során nem feltétlen látszódik egészen konkrétan, hogy a pszichológus milyen módszert alkalmaz, mivel maga a speciális beszélgetési helyzet és azok a speciális kérdések tartalmazzák magát a pszichológiai módszert. Egy bizonyos módszerhez abban az esetben érdemes csak ragaszkodni, ha az adott panaszhoz vagy pszichés nehézséghez jobban illeszkedik egy bizonyos speciális módszer. Aki racionálisabb  megközelítést kedvel, érdemes a kognitív pszichológiai módszerek egyike felé elindulnia. Sok olyan módszer van, ahol ún. módosult tudatállapotot használunk a terápia során, ami segíti az asszociációkkal és emlékekkel való munkát, és így az érzelmi feldolgozást is. Ezek a  hipnoterápiás technikák, KIP ( katatim imaginatív pszichoterápia), relaxációs módszerek, vagy az EMDR.

Tanácsadó szakpszichológus vagy klinikai szakpszichológus?

Mindkettő szakember a pszichológus diplomán kívül több évig szakképzésre jár, és gyakorlatilag még egy diplomát szerez az alapdiploma mellé. A klinikai szakpszichológus 4, a tanácsadó szakpszichológus 2 évig jár továbbképzésre. Egy módszerekben megfelelő jártasságot szerzett és tapasztalt tanácsadó szakpszichológus, majdnem hasonló léptékű pszichés problémákkal foglalkozik, mint egy klinikai szakpszichológus, vagyis a tanácsadó szakpszichológus is tud komoly kríziseket és problémákat kezelni. A két szakember között a különbség az, hogy a komplexebb és/vagy speciális klinikai jellegű tünetek terápiáját és diagnosztikáját inkább klinikai szakpszichológus végzi. 

Pszichológus vagy pszichiáter? Hogyan tudom eldönteni hogy melyikre van szükségem?

Pszichiáterre akkor lehet szükség ha a tünetek nagyon erősek és hosszabb ideje nem javulnak. Az erős tünetek következménye lehet,-például extrém erős szorongás esetén- hogy leromlik az életminőség és az alkalmazkodási képesség: egyre nehezebb a munkahelyi feladatok teljesítése, vagy egyre zavartabb lesz a kapcsolatok működtetése is, annyira hogy kudarcot kudarcra halmoz a személy. Ebben a helyzetben fontos a segítség, hogy a kudarc ne halmozódjon tovább. Ilyenkor lehet komoly hozzáadott érték és segítség egy időlegesen beállított gyógyszer, ami leggyakrabban antidepresszáns vagy szorongásoldó lehet. Ha nem tudja még eldönteni hogy gyógyszeres kezelésre van-e szüksége vagy sem, keressen fel klinikai szakpszichológust vagy pszichiátert. Mindkét szakember segítség lehet ennek eldöntésében.  A pszichiáter és a klinikai szakpszichológus munkája bizonyos pontokon összeér, sőt a kórházban egymás munkáját egészítik ki. A pszichológus készít diagnózist a gyógyszeres terápiához, és viszi a nem gyógyszeres terápiás részt, míg a pszichiáter a gyógyszeres terápiát vezeti egy adott személynél, és esetenkét pszichoterápiásan is tudja vezetni a klienst, esetenként kvázi "pszichológusként" is működik.

 

 

Coach vagy pszichológus

Coach esetében egy megoldás fókuszú módszert képzeljünk el, egy olyan szakembert aki aktívan  és konkrétan segíti egy adott problémában a kliensét. Megoldandó élethelyzetek/ problémák, munka jellegű krízisek, karrier kérdésekben,  kisebb magánéleti problémáknál választhatunk coachot.

Klinikai szakpszichológus, vagy pszichoterapeuta

 

Fontos tudni, hogy csak orvosok és klinikai szakpszichológusok jelentkezhetnek pszichoterapeuta képzésre. Mást jelent orvosként pszichoterapeutának lenni, mint klinikai szakpszichológusként. Pszichológusként pszichoterapeutának lenni annyit jelent, hogy minimum 9 éve már pszichológiát tanul, vagy még többet is, mire a pszichoterapeuta szakvizsgához eljut. Így a pszichológusok esetében a "pszichoterapeutaság" a megszerezhető címek egyik legmagasabb foka.

Milyen esetben nem javasolt magánrendelőben szakrendelést felkeresni?

Abban az esetben ha a tudatzavar,  veszélyeztetett állapot ( öngyilkossági krízis) vagy  addikciós problémák merülnek fel, keressen fel intézményes ellátást. Egy  pszichoterápiás osztályt, vagy pszichiátriai szakrendelőt. Fontos, hogy egy magánrendelő nem tud olyan személyt fogadni, akinél hetente többszöri vagy akár napi felügyelet/ kontroll és kezelést igényel az állapota. A magánrendelő nem tud fogadni abban az esetben sem, ha a tüneteink olyan összetettek és súlyosságúak, amit az adott keretek miatt nem tud egy magánrendelő kezelni ( heti többszöri találkozás, többféle szakemberrel).

hogyan válasszak pszichológust # jó pszichológus # pszichológust keresek # pszichológus keresés # pszichológus magánrendelés # pszichológus magánrendel  # pszichológus felkeresése # mitől jó egy pszichológus # hogyan választok pszichológust # kihez forduljak segítségért ha lelki problémám van # hogyan segít a pszichológus # pszichológus rendelő # pszichológus magánrendelő # pszichológus magánrendelő Budán #  mi alapján választok pszichológust # hogyan keressek jó pszichológust # hogyan válasszak pszichológus szakembert # melyik a jó pszichológus # pszichológus felkeresése # hogy történik # első alkalommal a pszichológusnál # pszichológus vagy pszichiáter # pszichológus vagy klinikai szakpszichológus # klinikai szakpszichológus vagy tanácsadó szakpszichológus # pszichológus vagy coach # pszichológus vagy pszichoterapeuta # pszichoterápia # pszichoterapeuta # pszichológiai problémák nem gyógyszeres terápiája # beszélgetős terápia # pszichológus kezeli a lelki problémákat # első alkalommal a pszichológusnál # mi történik első alkalommal a pszichológusnál #
szorongás kezelése pszichológus # lelki probléma kezelése pszichológus # hangulatingadozás kezelése pszichológus # depresszió kezelése pszichológus # pánik kezelése pszichológus # kényszer kezelése pszichológus # feszültség kezelése pszichológus # aggódás kezelése pszichológus # stressz kezelése pszichológus 
bottom of page