Kognitív és viselkedésterápia   CBT cognitive and behavioral therapy

szerző: reikon

A kognitív viselkedésterápia vagy CBT egy olyan pszichoterápiás módszer ami a diszfunkcionális érzelmek viselkedés és gondolatok módosítását a negatív és irracionális hiedelmek feltérképezésével és kigyomlálásával / hatástalanításával helyezi a fókuszba.

Úgy említik mint megoldás orientált beszélgetés terápia. A kognitív és viselkedésterápia azon az elképzelésen/ feltételezésen alapul hogy az észlelés és érzelmek befolyásolják a viselkedést.

 Ha stresszesnek érezzük magunkat, sok esetben ez torzítja a realitás  észlelését. A CBT abban segít, hogy azonosítsa a káros vagy ártalmas gondolatokat, azáltal hogy felméri hogy ezek mennyire pontos leírásai/leképződései a valóságnak. Ha ezek nem pontos leképeződései a valóságnak, a terapeuta segít abban, stratégiákat alkalmaz, hogy a kliens kétségbe tudja vonni/ kérdőre tudja vonni azokat a negatív meggyőződéseket, megbírkozzon velük, leküzdje ezeket.

 

A kognitív és viselkedésterápiát 1960-ban alapította Aaron Beck pszichiáter, annak következményeként, hogy kiábrándult a freudi pszichoanalízisből, és arra vágyott hogy sokkal empírikusabb terápiás formát fedezzen fel/dolgozzon ki.

Hol alkalmazható a CBT? 

 A CBT sokféle korosztály számára alkalmas, kisgyermekkortól a kamaszokon át a felnőttekig.  Kutatások bizonyítják hogy számos mentális betegség leküzdésében alkalmazható hatékony terápiás módszer. Major depresszióban, szorongásos zavarokban, poszttraumatikus zavarban, evési rendellenességeknél, kényszerbetegségnél, és még sok más egyéb mentális betegségnél alkalmazható.

Preferált pszichoterápiás módszer, mivel egy jól körülhatárolt idő intervallumban ( általában 5-20 alklamas ülésszámnál)  már bizonyítja hatékonyságát, habár nincs megadva időkeret határ.  

 

Hogyan is működik a kognitív viselkedéses terápia?

A CBT  a jelen helyzet körülményekre/ tünetekre és érzelmekre   fókuszál, kicsit szembehelyezve azokat a terápiákat ahol a gyerekkori események vannak a fókuszban.  A klinikus itt csak annyi időt foglalkozik a családi történettel amíg az egy nagyobb rálátást ad a kliens teljes személyiségére, nem fog túl sok időt tölteni a múlt eseményeivel. A hangsúly azon van, mit mond a kliens önmagának, ami azt eredményezi, hogy végül szorongani fog vagy valamilyen más problémája alakul ki,

 A kliens aztán bátorítva lesz, hogy racionálisabb látásmódot / véleményt alakítson ki és leküzdje az irracionális síkon működő hiedelmeket, és az ezek következményeként kialalkuló rágódást és katasztrofizálást. Például, ha egy kliens aki le van lombozódva amiatt hogy egyedül van, vagy egyedülállő, lelkesítve támogatva lesz abban, hogy konkrétan  mérje fel / becsülje meg vagy kérdőjelezze meg a  túlzott negativitást vagy a  jogtalan/helytelen feltételezés ( "örökké egyedül maradok") ami kapcsolatban a jelenlegi helyzettel/ valósággal.

 

Rendelők

NAPHEGY 

1016 Budapest, Mészáros u. 2. II. em. 3.

(kapucsengő: 24)

MILLENÁRIS 

1024 Budapest, Lövőház u. 33. II. em. 1.

(kapucsengő: "rendelő" felirat)

MOM

1126 Budapest, Beck Ö. Fülöp u. 4. II. em.

(kapucsengő: 1)

Elérhetőségek

06-20-289-5416

  • Grey YouTube Icon
  • facebook
  • Instagram