top of page

NEVELÉSI TANÁCSADÁS, SZÜLŐ KONZULTÁCIÓ

szerző: reikon

allrights reserved

 

Mikor kérjünk segítséget?

 

Szülőként gyakran szembesülünk olyan kihívásokkal, amelyeket nehezen tudunk kezelni, és amelyek segítséget igényelnek, hiszen a gyermeknevelés nem mindig könnyű feladat Szülőnek lenni sokszor az egyik legösszetettebb feladat, és legnagyobb felelősséggel járó feladat.  Nem lehetünk tökéletesek, és nem is kell annak lenni. Könnyen előfordul hoyg minden igyekezetünk ellenére bizonyos helyzetekben úgy érezzük, nem tudjuk hogyan tovább, elbizonytalanodunk, hogy gyermekünkkel kapcsolatos nehézségek meghaladják kapacitásunkat vagy nincs megfelelő eszközünk a problémák kezeléséhez. Ilyenkor érdemes pszichológus segítségét kérni. Ilyenkor a pszichológus körbe kérdezi, explorálja részletesen a helyzeteket és igyekszik ravezetni a szülőt a lehetséges megoldásokra. 

Hogyan képzeljük el a nevelési tanácsadás folyamatát?

 

A nevelési tanácsadás tulajdonképpen egy szülő konzultáció, a szülőkkel beszélgetünk a gyermekeikkel kapcsolatos kérdéseiken.
Fókuszban a gyermeknevelés során felmerülő kérdésekkel és nehézségekkel, ezek megéléseivel foglalkozunk. A kliensek a szülői szerepükön keresztül vannak megszólítva. A beszélgetésen hangsúlyt kapnak a szülői szerepből adódó megélések élmények, a  nevelési sajátosságok, a nevelési gyakorlat folyamatába segít mélyebben belelátni a pszichológus.  A szülő konzultáció is lehet egy önismereti folyamat, de itt az egyéni problémák háttérbe szorulnak. A családdal foglalkozó pszichológus általában rendszerszemléletben dolgozik, a szülő szerepek kihívásai mellett a családi működés is szóba kerül. 

 

Hogyan segít a pszichológus a szülőknek?


Egy szakértő tudása megnyugtató lehet, támpontokat adhat, segíthet megtalálni a megfelelő irányt. Konzultáció során leginkább az a cél, hogy a szülő visszanyerje önbizalmát és kompetencia érzését, rájöjjön a megoldásokra, és jobban tudja kezelni a helyzeteket.

 

A nevelési tanácsadás során a szülőknek lehetősége nyílik átbeszélni, szakmai segítséget kapni minden olyan nehézséghez, ami a gyermeknevelés során felmerül. Ez lehet egyszeri konzultáció, de a probléma jellegéből fakadóan kviterjedhet több alkalomra is.

 

Miben segít a pszichológus a szülőknek?

  • problémamegoldás: ilyenkor a pszichológus konkrét nevelési kérdésekben segít. A folyamatos alkudozások, hisztik gyakorisága, a gyermek a nehezen kezelhető gyermek, magatartási gondok átbeszélése van fókuszban. A nevelési tanácsadás segít a szülőknek azonosítani és megoldani a nevelési kihívásokat, válasz születik a hogyanra. Ez oldja a családi konfliktusokat is.

  • életkori sajátosságokkal kapcsolatos gondok:  pl. szeparációs szorongás, dackorszak kamaszkor. Itt a nevelési tanácsadó segít a gyermekek életkori küzdelmeinek( mérföldköveinek) megértésében, és az ahhoz illeszkedő megfelelő empatikus reakciők kialakításában

Milyen konkrét problémák esetén segít a pszichológus?

  • serdülőkori problémák megoldása

  • dackorszakkal önállósodással kapcsolatos nehézségek

  • aktuális élethelyzeti nehézségek: kistestvér születése, konfliktus a szülők között, óvoda- és iskolakezdés, iskolaváltás

  • családi krízisek: válás, krónikus betegség, haláleset a családban

  • szülő – gyermek kapcsolat harmónikusabbá tétele

  • mozaik családok nehézségei

  • kommunikációs problémák oldása a családban

 

 

Mi a célja a nevelési tanácsadásnak?

A nevelési tanácsadás célja, hogy a szülő elfogadóan és nagyobb tudatossággal tudjon együtt lenni a szülői szerep természetes nehézségéivel, hozadékaival szemben. Célunk hogy a szülők visszanyerjék önbizalmukat és elégedetten kiteljesedhessenek a szülői  szerepükben, könnyebben jelen tudjanak lenni.

bottom of page