top of page

Női szexuális zavarok

szerző: Gál Soproni Anita 

A cikkben a női szexualitást érintő problémákat foglalom össze, kitérek arra is, hogy mik állhatnak a hátterükben és hogyan érdemes azokat kezelni. 

 

Leggyakrabban az észlelt tünet miatt fordulnak szexuálpszichológushoz a nők, amik mögött különféle okok húzódhatnak, és ilyenkor ezeket érdemes kezelni.

Ha szexuális diszfunkciókról beszélünk, akkor ezt négy csoportba oszthatjuk:

 

1. Szexuális vágy zavarai

 

- Szexuális averzió: egyes nők és férfiak idegenkednek, irtóznak a közösüléstől, sőt, bármilyen szexuális kapcsolattól. Ezért minden lehetséges szexuális partnert kerülnek (még a saját partnerüket is).

Okai lehetnek: betegségek, fogyatékosság, traumatikus élmények, tudatlanság, negatív hiedelmek-bizonytalanság, félelem, depresszió.

Kezelése: felvilágosítás, tanácsadás, pszichoterápia.

 

- Hipoaktív szexuális vágy:  az aszexuálisok életük során sohasem éreznek szexuális vágyakat. Néhány nő és férfi szexuális vágyai nem elfojtottak ugyan, de alkatilag alacsony szintűek. Ez ellen semmit sem lehet, vagy kell tenni. A szexuális vágy hirtelen elvesztésének, más, hirtelen testi változásokhoz hasonlóan, komoly organikus okai lehetnek, amelyek alapos orvosi kivizsgálást és kezelést igényelnek.

Okai: a testi betegségektől, gyógyszerektől és droghasználattól kezdve a legkülönbözőbb pszichológiai problémákig terjednek.

 

2. Szexuális készenlét zavarai

 

- Tumeszcencia-problémák/mirigyszekréció: a hüvelynedvesedés hiánya és elégtelensége VAGY el sem indul a nedvesedés VAGY partner és/vagy aktus emocionális elutasítása VAGY elindul a nedvesedés, de egy idő után részben vagy teljesen megszűnik, társulhat hozzá a hüvely, a combok összehúzódása is, külső szituatív inger hatására (pl. fény, hang), ha a nedvesedés a közvetlenül az aktus kezdete előtt szűnik meg pénisz bevezetése elleni tiltakozást jelentheti (pl. tudatosan vaginális orgazmusra vágyik, de tapasztalataiból tudja, hogy nem képes rá, kondicionálás hatására „megtanulta” hogy a pénisz bevezetése az orgazmus elvesztését jelenti), hormonális hatások (pl.: menopauza).

Kezelése: okok feltárása, pszichológiai tanácsadás, vízben oldódó síkosítók használata, gyógyszerek.

 

3. Szexuális orgazmus zavarai

 

Orgazmus problémák:

- Időzítés zavara: kideríteni: „Kinek nem kielégítő? A nőnek? A férfinek? Vagy mindkettőjüknek?” Kezelése: a nő begyakorolhatja szexuális reagálásának felgyorsítását (öningerlés) a férfi begyakorolhatja a lassítást (elszorítási technika: a férfi kihúzza péniszét a hüvelyből, ha úgy érzi, hogy közeledik az "elkerülhetetlenségi ponthoz", vagyis saját orgazmusához. Ekkor megkéri partnerét, hogy szorítsa el a péniszt közvetlenül a makk alatt, vagy a pénisz tövénél, egy kis szünet után folytatódhat a közösülés) a férfi elfogadja a különbséget és petting révén elégíti ki a nőt.

 

- Orgazmus hiánya:

Okai: általános kulturális hatások: a nőket kora gyermekkoruktól arra tanítják, hogy legyenek "illedelmesek, jók", "tiszták" és "tiszteletre méltóak". Arra késztetik őket, hogy szexuális vágyaikat kontrollálják, titkolják, tagadják meg, nemi szerveiket pedig hagyják figyelmen kívül, visszatartják őket minden tényleges szexuális élménytől. Úgy állítják be előttük, hogy az ilyen élményeket kereső lányok értéktelen, megvetett lények.

Egy másik ok lehet a szigorú, puritán nevelés (a lány a szexet piszkosnak és rossznak tekinti). A nem megfelelő partner (szexuálisan, érzelmileg, homoszexuális hajlam) is okozhatja az orgazmus elmaradását. A szexuális érdeklődés hiánya is állhat a háttérben.

A megzavart pszichoszexuális fejlődés is egy lehetséges ok.

Akiknél az orgazmus csak a partnerrel marad el ott gyakori, hogy valamilyen traumatizáló tényező áll a háttérben, vagy nem megfelelő a partner, hiányzik a összehangoltság, a kommunikációjuk sérült, esetleg a kapcsolatban keresendő a hiba. 

 

Kezelése: okok feltárása, túlzott elvárások, szexhez való viszony kezelése, elfojtott szexuális vágy felszabadítása, kölcsönös kényeztetés gyakorlatai: 1. érintés, simogatás: erogén zónák felfedezése, nemi szervek érintése nélkül 2. partner kezének vezetése 3. testápoló, masszázsolaj használata 4. nemi szervek érintése 5. koitusz: nő felül pozíció, 6. koitusz: oldalt fekve; a PC izmok erősítése, Kegel gyakorlatok (Normális PC izom tónus: Ha a mutatóujjat a hüvelybe vezetve körben mozgatjuk, minden irányban ellenállást érzünk. A nő képes szándékosan összehúzni az izmot. Gyenge vagy hiányzó PC izom tónus: A hüvely középső harmada tág és a hüvelyfalak lazák. A nő nem képes szándékosan összehúzni a hüvelyizmokat.); vibrátorok használata, relaxáció.

 

4. Fájdalommal járó szexuális zavarok:

 

- Fájdalmas közösülés/dyspareunia: ismételt vagy tartós genitális fájdalom a behatolás során.

Okai: sérülések, nemi úton terjedő betegségek, degeneratív betegségek, pénisz görbesége, partnerek méretbeli különbségei, szorongások, feszültségek.

Kezelése: a gyógyszereléstől és műtétektől a tanácsadásig és pszichoterápiáig terjedhet.

 

- Vaginizmus: egy akaratlan izomgörcs elzárja a hüvelynyílást. Ennek következtében a férfi péniszének bevezetése nagyon megnehezül, vagy lehetetlenné válik.

Okai lehetnek: organikus pl. sérülés, pszichés frusztráció hatására: akinek a partnere képtelen a megfelelő merevedésre, sikertelen közösülési próbálkozásai miatt esetleg olyan frusztrálttá válik, hogy hüvelye akaratlanul is összehúzódik. Szigorú, puritán nevelés (a lány a szexet piszkosnak és rossznak tekinti), félelem a szűzhártya átszakításától, terhességtől, fájdalomtól, partner nem megfelelő magatartása, szexuális kulturálatlanság, a női szerep hárítása, lehet partnerspecifikus, kialakulhat az első szeretkezéskor, de a szülés után is.

Kezelése: okok feltárása (organikus eredet kizárása), felvilágosítás (megérteni a jelenséget), pszichológiai tanácsadás: nemiség elfogadtatása, fennmaradt feszültségek, tévedésektől megszabadítani őket, hüvelytágítók, relaxációs gyakorlat.

bottom of page