top of page

ONLINE/ SKYPE PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁS

Az online pszichológiai konzultáció a pszichológiai szaktanácsadásban egy több mint 15 éve  alkalmazott hatékony forma a pszichológus és kliense közötti távolság áthidalására. Nagyrészt eddig hosszabb távon külföldön tartózkodókkal és Budapesttől távolabb élőkkel tartottuk ilyen módon a terápiás alkalmakat, de eddig is előfordult hogy hosszabb távon valaki otthon maradásra kényszerült, vagy utazási nehézségei voltak, ilyenkor online formában folytatódott a megkezdett pszichológiai munka.  

 

A koronavírus járvány idején az online pszichológiai tanácsadásnak hirtelen megnövekedett a szerepe. 

 

Próbálja ki az online pszichológiai tanácsadást, lépjen velünk kapcsolatba! Most ebben a kivételes helyzetben otthonából kezdeményezhet beszélgetést pszichológus szakemberekkel, éljen a lehetőséggel!

Online pszichológiai tanácsadás koronavírus járvány idején

A koronavírus járvány idején az első feladatunk volt a személyes kapcsolódásokat online terápiás térre áthangolni, másodsorban a krízisben lévőknek új pszichológiai lehetőségeket adni, a helyzetre való gyors reakcióként.

Azt tapasztaljuk hogy ebben a különleges közös krízis helyzetben az online pszichológiai tér nagyon hatékony tud lenni, terápiás folyamatok jobban elmélyülhetnek, intenzívebb terápiás munka zajlik. A pandémiás szituáció pozitív érzéseket is generál: altruizmus, empátia, összetartozás érzés.

A pandémia nyomán kialakult helyzetben speciális krízisintervenciós terápiák zajlanak

A helyzet speciális témákat hoz:

-drasztikusan és hirtelen megváltozott  életvitel: napi életvezetés, kapcsolattartási és munka/ tanulási módok- új megküzdési módok kialakítása, a helyzethez való alkalmazkodás 

- stressz szituáció: a hirtelen megváltozott élethelyzet szorongást, kiszolgáltatottság érzést generál, egy időre a mentális egészséges személyeknél is új stressz szituációt teremt

- egészségszorongás

-egzisztenciális félelemek és gondok 

Az online tér specifikumai

Az online konzultáció nagyon sokban hasonlít a személyes konzultációkhoz, ugyanakkor vannak bizonyos specialitásai a helyzetnek. Bár az online tér valamennyire beszűkíti a metakommunikáció csatornáit, modalitás csökkent helyzetben dolgozunk, sok esetben tapasztaljuk azt, hogy ez és a közös krízis helyzet még intenzívebbé teszi a terápiás folyamatokat, elmélyíti a terápiás munkát. A krízishelyzet valamilyen hozzáadott érzelmi felhangoltságot/ összetartást hoz elő, szintén intenzívebbé téve a folyamatokat.

 

Régebben előfordult hogy jobban ki voltunk szolgáltatva a technikai feltételeknek és problémáknak, manapság egyre biztonságosabbak a technikai feltételek, és egyre több eszközön  ( laptopon, asztali gépen mobilon vagy ipaden) tudunk online kapcsolatba lépni, ami jelentősen megkönnyíti a technikai akadályok kiküszöbölését.

 

Milyen feltételek kellenek az online konzultációhoz?

Személyes terápiánál a terapeuta biztosítja a helyszínt, itt a kliens feladatává is válik a zavartalan terápiás tér  biztosítása:

-külön szobába üljön, ahol nem nyithat be senki a szobába, lehetőség szerint olyan helyről jelenkezzen be ahol mások nem fogják megzavarni a beszélgetést

- zavartalan legyen a technikai kapcsolódás ( internet kapcsolat)  

-meg kell állapodni, ki hív fel kit, és mi történik technikai probléma esetén ( ha szakadozik az internet)

- mivel a terápia személyes térben zajlik, ügyeljünk a megfelelő öltözködésre

Milyen  helyzetekben nem lehet online tanácsadást indítani ?

Súlyos krízis helyzetekben és komoly pszichés priblémáknál az online konzultáció nem vehető igénybe.

 

pszichotikus tünetek

szomatikus betegség

súlyos kríziseknél- (önmagára és/ vagy másokra  veszélyeztetett állapot esetén)

nem helyettesít szakorvosi vizsgálatot

 

bottom of page