top of page

Pánikroham, pánikbetegség

szerző: Dienes Erika klinikai szakpszichológus

 

 

Milyen szubjektív érzésekkel jár együtt ez a szorongás? 

A szorongás kellemetlen. Sokszor olyan érzés, mintha egy üvegbúra választaná el az embert a mindennapoktól, miközben ilyen és ehhez hasonló gondolatok zakatolnak az érintett fejében, hogy „Meg fogok őrülni!” „Miért történik ez velem?”, a környezetéből olyan tanácsokat kap, hogy „Szedd már össze magad”. Ez csak tovább erősíti az ördögi kört, hogy „Valami baj van velem”, ami egyre távolítja az addigi hétköznapi tevékenységektől, kedvtelésektől.

 

Mik a konkrét tünetek pánikroham esetén?

A pánikroham egy váratlan, intenzív szorongásos élmény, az érintett eleinte nem is tudja, mi történik vele. Bárhol és bármikor kialakulhat, egyedül otthon, társaságban, nyilvános helyen, és az alábbi tapasztalásokkal járhat:

heves szívverés, izzadás, nehézlégzés, fulladásérzés, gombócérzés, nyelési nehezítettség, mellkasi diszkomfort, szédülés, ájulásérzés, hő-és hideghullámok, remegés vagy reszketés, kontrollvesztéstől, megőrüléstől való félelem, valóságidegenség. A roham gyorsan, általában 10 perc alatt éri el a maximális intenzitást, és akár 20-30 perc alatt meg is szűnik.

Jellemzően az első pánikroham után kialakul egy félelem a következőtől, egy ördögi kör veszi kezdetét. Megjelennek a „mi lesz, ha….” gondolatok: „Mi lesz, ha elájulok itt a metrón? Ki fog segíteni?” „Mi lesz, ha megint pánikrohamom lesz?”, „Mi lesz, ha megfulladok?”. Ezek a gondolatok csak elősegítik a szorongás intenzívvé válását, aminek végül totális pánikroham lesz a vége. A döntő tényező, hogy belekerül vagy sem az érintett a szorongás örvényébe. Egyre inkább odafigyel a testi érzetekre, a gyötrő gondolatokra, és egyre inkább tart ezektől: „Mi lesz, ha megőrülök?”, „Mi van, ha ez valami súlyos betegség?”, „Mi lesz, ha mások is észreveszik?”.  Minden aggodalom tovább ront a problémán és fokozza a feszültséget, egy ördögi kört kialakítva.

 

Mit jelent az hogy Pánikzavar (a hétköznapi szóhasználattal „pánikbetegség”)?

Visszatérő, váratlan pánikrohamok egymásutánja. Fontos szerep jut annak, hogy az egyén hogyan ítéli meg a testében és az elméjében zajló folyamatokat. A pánikroham után gyakran alakul ki tartós szorongás, rettegés a következő rosszulléttől. Az így kialakult szorongás nagyban megkönnyíti egy következő roham kialakulását, és bezárult a kör.

 

Szervi elváltozás kizárásának fontossága

A jellegzetes testi panaszok miatt gyakran valamilyen testi betegség (például szívbetegség) gyanúja merül fel, ezért nagyon fontos a szervi elváltozás kizárása a pszichoterápia megkezdése előtt.

 

A pánikrohamok ( pánikbetegség) kezelése

A szorongást meg lehet szüntetni, kiemelten fontos a kezelés mielőbbi megkezdése, hogy megelőzzük az esetleges másodlagos problémák kialakulását (életminőség romlása, beszűkült, elkerülő viselkedés, szociális elszigetelődés, egyéb pszichés zavarok, egészségkárosodás, addikciók). Enyhébb esetekben a gyógyszeres kezelés helyett, súlyosabb esetekben mellette pszichoterápia ajánlott, amelynek során a kliens megtanulja, hogyan csökkentheti a szorongást és közelítheti meg másként a rohamot kiváltó helyzetet. Amennyiben nincs egyéb kizáró tényező, a rendszeresen végzett testmozgás igen hatékony kiegészítője a terápiának. További javulást elősegítő tevékenységek a különböző relaxációs technikák és légzőgyakorlatok elsajátítása.

bottom of page