top of page

Párterápia / párkapcsolati tanácsadás

Mi jelent rizikót a párkapcsolatokra, hogyan kezdődik egy párkapcsolati válság?

 

Kevesen állnak hozzá tudatosan ahhoz a tényhez hogy a kapcsolathoz mindennapos befektetett "munka" és odafigyelés kell, és hogy egy biztosan kapcsolatban szembe kell nézni kisebb vagy nagyobb problémákkal. Egyszerű hétköznapi stresszorok tehetik feszültebbé az intim kapcsolatokat, ezek a fő stresszforrások fenyegethetik a kapcsolat későbbi stabilitását is.

Ameddig mind a két ember kézben akarja tartani a problémákat és motiválta arra hogy megoldja azokat, a legtöbb nehézség menedzselhetőnek ígérkezik. Ám ha a kihívások kezeletlenül maradnak, a feszültségek felhalmozódnak, rossz szokások/ minták fejlődnek ki, így a  párkapcsolat hosszútávú élettartama és egészségessége veszélybe kerülhet.

 

A stressz és a feszültség hatása a párkapcsolatra

Mikor és hogyan keletkezhet a stressz egy párkapcsolatban?

Stressz akkor keletkezhet, ha  pédául külső stresszhatás/ életvezetést nehezítő körülmény éri a párt, vagy a pár egyik tagját. Például a krónikus betegségek befolyásolhatják a pár mindkét tagjának a jól -létét/ boldogság szintjét.

Sok pár küzd azzal hogy nem elég hatékony a kommunikációjuk egymás közt, illetve olyan érzelmek keringenek a rendszerben amik hatással vannak a partnerekre.

A nevelési elvekben is összekülönbözés lehet, sőt  különböző politikai nézetek és elvárások szintén problematikussá tehetik a két fél közti együttműködést.

Komoly stressztényező a hűtlenség,  a partner gyógyíthatatlan betegsége vagy egyéb komoly mentális egészségbeli problémák. 

A neheztelés, a másik lenézése / megvetése, és a viták gyakoriságának a növekedése, egy mögöttesen húzódó  probléma jele lehet, ami kezeletlenül maradt. 

Néhány hétköznapi aggodalom mint pénzügyi nehézségek, kommunikációs akadályok, rutinos/ megszokott konfliktusok, érzelmi távolságtartás, szexuális intimitás nehézségek, bizalom hiánya szintén stressztényező lehet egy párkapcsolatban.

És bizony előfordul az is, bogy a házassághoz való hozzáállás egy még nem összeházasodott párnál is lehet maga a konfiktus oka, ha a pár egyik tagja házasodni szeretne, vagy szociális-családi hatásra nyomást érez hogy így kell tennie, ugyanakkor a másik partner vonakodik vagy nem érzi készen magát a házasságra. Az olyan párok akik a házasságot fontolgatják, a házasság előtti tanácsadás egy jó lehetőség ezeknek a döntéseknek/ gondolatoknak a kitárgyalására. 

Milyen pszichológiai tényezők társíthatóak párkapcsolati problémával ?

Krónikus párkapcsolati konfliktus vagy stressz hozzájárulhatnak a mentális problémák kialakulásához, úgy mint depresszió, szorongás,  egyik vagy mindkét partnernél. A párkapcsolati konfliktusok hatással lehetnek az önértékelésre/ énképre, fizikai egészségre, vagy olyan negatív érzésekhez vezetnek mint bűntudat, szégyenkezés, vagy harag. Előfordulhat, hogy a függőségi problémák, mint a szerhasználat, annak a talaján alakul ki  hogy az egyik partner elhárítja a konfrontálódást a kapcsolati konfliktus forrásával vagy gyökerével. A párkapcsolati problémák kedvezőtlen hatással vannak a családtagokra is, lülönösen a gyerekekre, akik ismétlődően tanúi lehetnek a szülők közötti  párkapcsolati vitáknak, összezördüléseknek.

Hogyan kezdődik, hogyan indul el a párkapcsolati tanácsadás, házassági tanácsadás?

 

A párok általában akkor gondolkodnak el azon hogy párkapcsolati vagy házassági tanácsadásra jelentkezzenek, ha a párkapcsolati problémák zavaróak hatnak a napi funkcionálásra, vagy ha a a partnerek ténylegesen elbizonytalanodtak abban hogy folytatható-e a párkapcsolat.

A párokban van egyfajta pozitív hozzállás hogy a párkapcsolati tanácsadás valamilyen módon majd segít nekik, ugyanakkor nincs egészen pontos elképzelésük arról hogy mire számítsanak, hogyan is segít a párterápia, mi a szerep ebben a párnak és mi a szerepe a terapeutának. 

 

Mik lehetnek a célok egy párterápiás tanácsadás során? Mit várnak a pár tagjai a tanácsadástól?

Vannak olyan párok akik a  kommunikációt szeretnék javítani. Van aki a kihűlt párkapcsolat intimitását szeretné fokozni és ezen szeretne dolgozni. Mások azt várják a terapeutától hogy mediáljon a viták vagy a konfliktusok megoldásában esetleg foglaljon állást, és deklarálja, melyik félnek van igaza. 

 

Milyen terápiás lehetőségek vannak arra hogy egy párkapcsolati problémán változtatni lehessen?

Sokféle terápiás metódus és eszköztár létezik a megoldásra, mégis elég gyakori hogy a párkapcsolati problémák először az egyéni tanácsadáson kerülnek elő. Ezek a tipikus párkapcsolatot érintő problémák igazán csak a  partnerrel  való kontextusban értelmezhetőek. A párkapcsolati problémák mögöttes okára könnyebben rá lehet találni, ha a partener is részt vesz a terápiás tanácsadáson. Így együtt tudják segíteni egymás meglátásait és egymást tudják segíteni a fejlődésben és a problémák megoldásában. Emelett a családterápiás tanácsadás szintén alkalmas kerete lehet egy párkapcsolati problémának, hasznos lehet olyan  családoknak ahol a gyerekek is érintettek a pár/szülők konfiktusaiban, a gyerekekre is hatással van a szülők párkapcsolatának a feszültségei. 

 

Mit várhatunk egy szakembertől? Hogyan segít a pszichológus a párterápiás tanácsadáson?

A párkapcsolati tanácsadók, pszichológusok, nem fognak állást foglalni vagy konkrét ajánlatot tenni arra hogy a pár szakítsa meg a kapcsolatot. Egy pszichológus megengedő hozzállással dolgozik, hagyja hogy a terápia természetes folyamata kibontakozzon, anélkül hogy egy előredeterminált cél " a kapcsolat megmentése" lenne a lényeg. A kiképzett terapeuták segítenek partnerek lenni abban, hogy  a párok elérjék a kitűzött terápiás célokat és segítenek az egyes tagoknak hogy még tisztábban és érthetően kommunikálják belső vágyaikat gondolataikat és érzéseiket a másik féllel, vagy még gondosabban figyeljenek a másik partnerre. 

A párkapcsolati tanácsadásnak kedvez ha kialakul egy "kapcsolat", vagyis mindkét tag legalább addig elköteleződik ameddig a párkapcsolati tanácsadás folyamata tart.  Ezen felül mindenkinek őszintének és érdeklődőnek kell lennie, nem utolsósorban motiváltnak kell lennie a párkapcsolati munkára, és  hajlandónak kell lennie elfogadnia, hogy személyes felelőssége van a párkapcsolat alakulásában.

Mi történik ha a párkapcsolati problémák visszaéléshez / bántalmazáshoz vezetnek?

Minden párnál előfordul bogy viták vannak, de ha a sértegetés, kritika megfélemlítés, fenyegetőzés, megszégyenstés, vagy a falak húzása általános lesz, akkor a kapcsolat belépett az érzelmi bántalmazás terébe. Az érzelmi és pszichológiai abúzus jelei gyakran aprók, és nehezebben felismerhetők mint a fizikai bántalmazás, habár a pszichológiai hatása az emocionális visszaélésnek legalább olyan súlyos ha nem rosszabb mint a fizikális bántalmazás.

Egészséges határok általában nincsenek jelen az abuzív párkapcsolatokban, ez a tény a terápiás folyamatot is nehezítheti vagy ellenehetetlenítheti. Mind a két fél biztonsága a legfőbb szempont, és hogy biztosítsuk a pozitív terápiás végeredményt. Néhány terapeuta nem is vállal olyan kapcsolatban tanácsadói munkát vagy szerepet ahol az erőszak megjelent, amíg mindkét partner nem mutat látványos fejlődést a határok  és a biztonság megtartásában.

 

Egy tipikus példa a párkapcsolati konfliktusra

 

Lajos és Emőke a 30as éveiben van, azért jelentkeznek tanácsadásra mert nagyon gyakran veszekednek egymással.  A vizsgálat során kiderül, hogy az összetűzések verbális és emocionális töltöttségűek, de nem fizikálisak. Az üléseken általában gyengéden viszonyulnak egymáshoz, de szorongóak, feszültek, kisebb szemkontaktus felvétel előfordul. Gyakran félbeszakítják egymást, de ez nem tűnik szándékosnak. Arról számolnak be, hogy "mindenféle hülyeségen" elkezdenek vitatkozni.  Mindkettő elmondja hogy az a vágya, hogy működjön a kapcsolatuk. A terapeuta több szinten is  elkezdi a terápiás munkafolyamatot elindítani. Először is, bátorítja a partnereket, hogy beszéljenek közvetlenebbül egymással, és segít nekik hogy válasszanak olyan kommunikációs nyelvezetet ami őszinte de ugyanakkor gyengéd is. Másodsorban megkönnyíti/ megerősíti  azoknak gondolkodási  emocionális vagy viselkedési  mintázatok vagy sémák feltárását amik nem működnek, és feljánl helyette alternatívákat. Harmadszorra interpretálja vagy magyarázatot ad arra hogy milyen familiáris eredete lehet ezeknek a megszokott mintáztaoknak/ szokásoknak, fokozva ezzel a kölcsönös empátiát és megértést egymás iránt.

bottom of page