top of page

 

Pszichiátriai vizsgálat

 

Mi az hogy mentális betegség és mi jellemző erre? Mikor érdemes szakember ( pszichiáter, pszichológus) segítségét igénybe venni ?

 

A mentális betegségekre sokszor jellemző, hogy hosszan rejtve maradnak, "lábon ki lehet őket hordani", tehát a személy sokáig hasonlóan hatékonyan működhet az életében, a közelállók mégsem észlelik a problémát. Gyakori hogy a súlyosabb tünetek is jól kompenzálhatók, ugyanakkor a személynek már hatalmas diszkomfort érzete van.

 

Gyakori az a szemléletmód, hogy a kliens és saját környezete sem fogadja el azt a tényt hogy a mentális betegség ( pl. a depresszió) ugyanúgy "betegség" mint egy testi betegség. Ráadásul a stigmatizáció tovább rontja a gyógyuláshoz szükséges első lépések megtételének esélyét. Az említett okok miatt a pszichés problémával kűzdő személyek sokkal később jutnak el szakemberhez mint kellene, akkor amikor a probléma már halmozott hátrányokkal jár, például valaki munkaképtelenné válik a depresszió miatt. Ezért érdemes sokkal hamarabb szakemberhez fordulni, aki időben kezelni tudja ezeket a kissé megfoghatatlan mentális/ lelki állapotokat.

Mi a különbség pszichiáter és pszichológus között? Pszichológushoz vagy pszichiáterhez forduljak segítségért ?

Ha úgy érezzük hogy hosszan zsákutcába kerültünk lelkileg, és nem oldja  a nehézséget ha egy barátunkkal/ ismerősünkkel  beszélünk erről, általában első lépésként pszichológus szakember megkeresése ajánlott.

Ha bizonytalanok vagyunk abban szükség van-e pszichiáter segítségére, javasoljuk hogy klinikai szakpszichológushoz kérjen időpontot. A klinikai szakpszichológus megfelelő szaktudás birtokában van ahhoz, hogy eldöntse/ felmérje, szükséges-e pszichiátriai konzíliumot is igénybe venni. Ha úgy érezzük viszont hogy azonnali megoldásra van szükségünk és orvost szeretnénk felkeresni, pszichiátriai vizsgálatot is kérhetünk. Egy pszichiáter gyógyszeres kezelésben gondolkodik, de sok pszichiáter pszichoterapeuta képzettséggel is rendelkezik, ami azt jelenti hogy a gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés kombináltan és egy szakember segítségével vehető igénybe. A gyógyszeres kezelés előtt azonban először próbáljuk meg pszichológus/ pszichoterapeuta szakember segítségével, önerőből enyhíteni a mentális diszkomforton, ha ez nem sikerül a gyógyszeres terápia segíteni fog.

 

Mikor van szükség pszichiáterre ?

 

Pszichiáter szakorvos felkeresése akkor lehet indokolt, ha a panaszok a személy életvezetési képességét jelentősen lerontják. Mit jelent ez? Például erős szorongás miatt a személy a munkahelyére nem tud bejutni ( pánik félelem alakul ki ha metrón utazik). Ha a szorongás fennmarad, a személy elveszítheti a munkáját és így még nehezebb helyzetbe kerülhet. Ezt az ördögi kört célszerű inkább megbontani, ilyenkor segíthet a gyógyszer szedése. Kezelés nélkül tovább halmozódnak a problémák, kudarcok. A gyógyszeres kezelés másik előnye, hogy a személy megtapasztalja azt, hogyan is tud működni egy adott tünet -például szorongás- nélkül. Ez a folyamat önbizalomerősítő lehet, hosszútávon megerősödnek azok a visekedési/ érzelmi/ gondolkodási stílusok, amik ezt a jobb mentális komfortot biztosítják. 

Hogyan dolgozik a pszichiáter? Miben tud segíteni a pszichiáter?

A pszichiáter általános orvosi alapdiplomával és pszichiátriai szakvizsgával rendelkezik. Orvosként, gyógyszerfelírási joga van, szemben a pszichológussal, aki nem írhat fel gyógyszert de nem is ez a feladata.

 A pszichiáter pszichiátriai betegségeket gyógyít: megállapítja a diagnózist, elkészíti a szakvéleményt és megtervezi a kliens terápiáját. Ha szükséges valamilyen gyógyszert ír fel, emellett pszichoterápiás betegvezetést is folytat, vagyis meghatározott időközönként (1-2 hetente) beszélget is a klienssel. Ez a beszélgetés hasonló ahhoz mint amit a pszichológus tesz, bár a pszichológusnak ez a segítő beszélgetés inkább szakterülete és prioritása.

A pszichiáter orvos, ezért orvosként könnyebben felismerheti, hogy egy-egy lelki tünet mögött milyen organikus eltérések/ betegségek lehetnek. Előfordulhat olyan eset is amikor testi okok állnak a pszichés tünetek hátterében. ( lásd. organikus eredetű mentális betegségek).

 

Milyen betegségeket nem gyógyít pszichiáter ?     Milyen problémákkal ne keressünk fel pszichiátert ?

 A pszichiáter magánrendelésen legfeljebb csak középsúlyos pszichiátriai tüneteket/betegséget tud kezelni gyógyszeresen vagy pszichoterápiával. Ha életet veszélyeztető állapot ( a kliens önmagára vagy másokra veszélyes) súlyos krízis vagy összetettebb mentális probléma ( pl. drogfüggőség) áll fent, a pszichiáter a klienst nem tudja ambulánsan kezelni, tehát ebben az esetben a klienst pszichiátriai osztályra fogja irányítani.

 

Milyen betegségeket gyógyít a pszichiáter magánrendelés keretében?

 

 • erős hangulatingadozások, tartós és makacs depresszió

 • erős szorongásos panaszok

 • pánikbetegség

 • alvászavar

 • fóbiák

 • kényszerbetegség

 • pszichoszomatikus kórképek

 • enyhébb mentális dezorganizáltsággal járó kórképek esetén

Milyen terápiás módszereket alkalmaz egy pszichiáter? Gyógyszeres kezelés és pszichoterápia

A terápiás módszerek széles skáláján belül kétféle kezelést végezhet egy pszichiáter: pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés, illetve ezek kombinációja. Annak eldöntése, hogy melyik terápiás mód a leghatékonyabb, az adott esetnél fennálló tünetek súlyossága, mintázata, ugyanakkor a kliens szempontjainak/ igényének figyelmebe vételével alakul ki a terápiás megoldás.

A pszichoterápia egy gyógyító beszélgetés. A kliens mozgósítja azokat a belső pszichés lelki tartalmakat amiket úgy érez összefüggésben vannak az adott problémával. A terapeuta segít megérteni ezeket a folyamatokat, ami által növekszik a személy megküzdő kapacitása, jobban megérti a világot és benne a saját működését is. Nagyobb tudatossággal néz a világra, nagyonbb lesz az önismerete és önbizalma is. A pszichoterápia időigényes folyamat, de előnye hogy nincsenek mellékhatások és a visszaesés kockázata sokkal kisebb.


A gyógyszeres  kezelés fókuszában a kellemetlen, diszkomforttal járó tünetek/ panaszok gyors csökkentése áll. A gygyószeres kezelés a pszichoterápiánál hamarabb hoz átütő eredményt, mivel a gyógyszerek hatása 1-2 hét alatt már észlelhető. A beállítás időszakában 1-2 heti rendszereséggel szükséges pszichiátriai konzultáció, majd később egy-két havonkénti kontroll indokolt. Hátránya a pszichoterápiával szemben, hogy az esetek egy részében mellékhatásokkal is meg kell küzdeni, valamint bizonyos gyógyszerek esetében addikcióval is számolni kell.


A magánrendelésen leggyakrabban használt pszichiátriai gyógyszerek:
 

 • hangulatjavítók (antidepresszívumok): ma már nemcsak a depresszió terápiájában hanem affektív spektrumba tartozó kórképek (pánikbetegség, kényszerbetegség, agorafóbia, generalizált szorongásos betegség) esetén is hatékonyak.  

      A fő cél a mihamarabbi gyógyulás és a visszaesés meggátlása. Nem azonnal hatnak, általában 10-14 nap után érezhető a tünetek csökkenése.

 • szorongásoldók: a  leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek. Hatásukat azonnal kifejtik és a szorongást hatékonyan csökkentik. Alkalmazásukban problémát jelenthet hosszú távon a dependencia, vagyis a függőség kialakulása.

 • altatók: az utóbbi években egyre több korszerű altatót vezettek be, melyek a szervezetben gyorsan lebomlanak (úgynevezett rövid hatásúak), így nem okoznak másnap tompultságot, koncentrációs nehézségeket. Elsősorban az elalvási nehézségekben  használatosak,  alkalmazásukat azonban rövid távra célszerű tervezni, különben hozzászokás alakulhat ki.

bottom of page