Pszichológiai tanácsadás

 

A pszichológiai tanácsadás fogalma

 

 

A pszichológiai tanácsadás egy pszichológus szakember által vezetett verbális /beszélgetős terápiás forma. A beszélgetés segíti a személy aktuális élethelyzeti elakadását megérteni. A terapeuta segíti a klienst túllendíteni az elakadáson, ezáltal felgyorsítja a kliens  személyiségfejlődését.

Fókuszban bármely olyan probléma állhat, amit a kliens itt és most stresszesnek él meg, legyenek azok napi szinten jelen lévő kihívások a munkahelyen vagy otthon, vagy akár egy traumatikus életesemény is -valamilyen veszteség- amit fel kell dolgozni.

 

Miben más egy ismerőssel való beszélgetéstől?

 

Ez a  "beszélgetés" abban más, hogy gyógyító hatással van a kliens érzelmi állapotára és későbbiekben a kliens személyiségfejlődésére is hatással lehet, és végső soron hozzájárul ahhoz hogy a személy hatékonyabban éljen elégedettebb/ teljesebb életet. A tanácsadás alatt a kliens egy biztonságos támogató és empatikus környezetben megosztja  mi is okoz neki gondot. A terapeuta egy olyan személy akinek nagy tapasztalata és tudása van abban hogy hogyan hallgassa meg a kliens problémáit és hogyan válaszoljon azokra olyan módon, hogy az segítse a klienst jobban megérteni saját magát, ezáltal a saját problémáját is és egyben másokat is. Ez fogja meghozni az áttörést egy adott élethelyzeti elakadásban.

Pszichológiai tanácsadási forma a jelenre és a jövőre fókuszálva

A pszichológiai tanácsadás kitérhet a múltbeli eseményekre is,  ugyanakkor a fókusz mégis azon van, hogy abban segítsen, a kliens jelenleg mit tapasztal a saját életében. Az itt és mostra vagyis a jelenre koncentrálva dolgozunk, ugyanakkor ez a folyamat egyben preventív megelőző hatású is. Az egészségesebb pszichés működés kialakulásával a tanácsadás hozzájárul ahhoz is, hogy megelőzze a későbbiekben létrejövő elakadások kialakulásának a valószínűségét is, enyhítse a jövőben kialakuló elakadások mélységét, azzal, hogy a kliens új hatékonyabb megküzdési módokat, hatékonyabb problémamegoldást sajátít el/ alakít ki.

Mit várhatunk a gyakorlatban?

A pszichológiai tanácsadás üléshossza 50 perc, heti rendszerességű találkozókkal, és az első alkalommal általában közös megállapodás születik arról hogy hány találkozó lesz, ez  általában 12-24 találkozás összesen. Ez a terápiás forma a találkozások számét tekintve rövid terápis módszer, ugyanakkor strukturált/ célirányos- egy előre megállapodott terv szerint halad.


Milyen problémák esetén jó a pszichológiai tanácsadás?

 

párkapcsolati problémák

munkahelyi problémák: konfliktus, kiégés és teljesítményprobléma

stresszel való megküzdés

konfliktuskezelés, kommunikációs problémák

enyhébb típusú mentális egészséget érintő problémák: hangulatingadozások, kisebb hangulatzavarok

krízisek és traumatikus életesemények

önértékelés krízisei, önbizalomhiány


Milyen ez a gyakorlatban?


Pszichológiai tanácsadásban egy segítő-bizalmi kapcsolat alakul ki terapeuta és kliens között, a terapeuta és  a kliens egy közösen megfogalmazott cél érdekében működik együtt hogy a kliens változását elősegítse.

Az első találkozáskor egy "szóbeli szerződés" kerül megkötésre ahol a lehetőségek és igények mérlegelésével a  tanácsadás feltételeit/ kereteit fektetjük le- vagyis a találkozások időtartamát gyakoriságát a lemondás feltételeit, valamint az elérendő célokat és módszereket is átbeszéljük. 

Ahhoz hogy változás legyen, ahhoz a kliensnek is tennie kell, a motiváció a kliens bevonódása, aktív jelenléte a pszichológiai tanácsadás egyik kulcsmozzanata, a sikeres tanácsadás fő mozzanata.

 

 

 

 

 

kulcsszavak: Pszichológus magánrendelés Budapest Pszichológus II.  I.  XII. kerület

pszichológia terápia gyerekpszichológus pszichiáter 

pszichológiai szolgáltatások

pszichológus magánrendel

pszichiáter magánrendel

pszichológus online foglalás

pszichológus bejelentkezés

pszichológus magánrendelő

 

Rendelők

NAPHEGY 

1016 Budapest, Mészáros u. 2. II. em. 3.

(kapucsengő: 24)

MILLENÁRIS 

1024 Budapest, Lövőház u. 33. II. em. 1.

(kapucsengő: "rendelő" felirat)

MOM

1126 Budapest, Beck Ö. Fülöp u. 4. II. em.

(kapucsengő: 1)

Elérhetőségek

06-20-289-5416

  • Grey YouTube Icon
  • facebook
  • Instagram