top of page

Pszichológiai tanácsadás

 

A pszichológiai tanácsadás fogalma

 

 

A pszichológiai tanácsadás egy pszichológus szakember által vezetett verbális /beszélgetős terápiás forma. A beszélgetés segíti a személy aktuális élethelyzeti elakadását megérteni. A terapeuta segíti a klienst túllendíteni az elakadáson, ezáltal felgyorsítja a kliens  személyiségfejlődését.

Fókuszban bármely olyan probléma állhat, amit a kliens itt és most stresszesnek él meg, legyenek azok napi szinten jelen lévő kihívások a munkahelyen vagy otthon, vagy akár egy traumatikus életesemény is -valamilyen veszteség- amit fel kell dolgozni.

 

Miben más egy ismerőssel való beszélgetéstől?

 

Ez a  "beszélgetés" abban más, hogy gyógyító hatással van a kliens érzelmi állapotára és későbbiekben a kliens személyiségfejlődésére is hatással lehet, és végső soron hozzájárul ahhoz hogy a személy hatékonyabban éljen elégedettebb/ teljesebb életet. A tanácsadás alatt a kliens egy biztonságos támogató és empatikus környezetben megosztja  mi is okoz neki gondot. A terapeuta egy olyan személy akinek nagy tapasztalata és tudása van abban hogy hogyan hallgassa meg a kliens problémáit és hogyan válaszoljon azokra olyan módon, hogy az segítse a klienst jobban megérteni saját magát, ezáltal a saját problémáját is és egyben másokat is. Ez fogja meghozni az áttörést egy adott élethelyzeti elakadásban.

Pszichológiai tanácsadási forma a jelenre és a jövőre fókuszálva

A pszichológiai tanácsadás kitérhet a múltbeli eseményekre is,  ugyanakkor a fókusz mégis azon van, hogy abban segítsen, a kliens jelenleg mit tapasztal a saját életében. Az itt és mostra vagyis a jelenre koncentrálva dolgozunk, ugyanakkor ez a folyamat egyben preventív megelőző hatású is. Az egészségesebb pszichés működés kialakulásával a tanácsadás hozzájárul ahhoz is, hogy megelőzze a későbbiekben létrejövő elakadások kialakulásának a valószínűségét is, enyhítse a jövőben kialakuló elakadások mélységét, azzal, hogy a kliens új hatékonyabb megküzdési módokat, hatékonyabb problémamegoldást sajátít el/ alakít ki.

Mit várhatunk a gyakorlatban?

A pszichológiai tanácsadás üléshossza 50 perc, heti rendszerességű találkozókkal, és az első alkalommal általában közös megállapodás születik arról hogy hány találkozó lesz, ez  általában 12-24 találkozás összesen. Ez a terápiás forma a találkozások számét tekintve rövid terápis módszer, ugyanakkor strukturált/ célirányos- egy előre megállapodott terv szerint halad.


Milyen problémák esetén jó a pszichológiai tanácsadás?

 

párkapcsolati problémák

munkahelyi problémák: konfliktus, kiégés és teljesítményprobléma

stresszel való megküzdés

konfliktuskezelés, kommunikációs problémák

enyhébb típusú mentális egészséget érintő problémák: hangulatingadozások, kisebb hangulatzavarok

krízisek és traumatikus életesemények

önértékelés krízisei, önbizalomhiány


Milyen ez a gyakorlatban?


Pszichológiai tanácsadásban egy segítő-bizalmi kapcsolat alakul ki terapeuta és kliens között, a terapeuta és  a kliens egy közösen megfogalmazott cél érdekében működik együtt hogy a kliens változását elősegítse.

Az első találkozáskor egy "szóbeli szerződés" kerül megkötésre ahol a lehetőségek és igények mérlegelésével a  tanácsadás feltételeit/ kereteit fektetjük le- vagyis a találkozások időtartamát gyakoriságát a lemondás feltételeit, valamint az elérendő célokat és módszereket is átbeszéljük. 

Ahhoz hogy változás legyen, ahhoz a kliensnek is tennie kell, a motiváció a kliens bevonódása, aktív jelenléte a pszichológiai tanácsadás egyik kulcsmozzanata, a sikeres tanácsadás fő mozzanata.

 

 

 

 

 

kulcsszavak: Pszichológus magánrendelés Budapest Pszichológus II.  I.  XII. kerület

pszichológia terápia gyerekpszichológus pszichiáter 

pszichológiai szolgáltatások

pszichológus magánrendel

pszichiáter magánrendel

pszichológus online foglalás

pszichológus bejelentkezés

pszichológus magánrendelő

 

bottom of page