top of page

Első alkalom a pszichológusnál, bejelentkezés a pszichológiai tanácsadásra         Gyakran Ismételt Kérdések                                                       

szerző: reikon #

all rights reserved


Miért érdemes szakemberhez fordulni? Egészséges emberek is járnak pszichológushoz?

 

Nemcsak problémás élethelyzetben lehet pszichológushoz járni, mentálisan kiegyensúlyozott állapotban is járnak- önismereti igénnyel- terápiába, ennek is megvan a relevanciája, hiszen a személyiség egy életen át fejlődik és változik, és ezt bármikor kísérni tudja vagy facilitálni tudja a pszichológus szakember. A személyiség azért bonyolult, mert nemcsak tudatosan működünk, hanem a tudatalatti működés is jelen van, ami sok megválaszolandó kérdést adhat minden egyes embernek. Ezt a tudatalatti részt pszichológus segítségével könnyebben tudjuk felfedezni és megérteni. 

 

Mikor lehet ténylegesen szükségem pszichológusra, pszichiáterre?

Sokak számára az első lépés megtétele, maga az elhatározás hogy felkeresek egy szakembert az aktuális problémával, talán az egyik legnehezebb része a folyamatnak, hiszen be kell látni, segítségre van szükség, ami olykor nem könnyű.

 

Mikor lehet szükség pszichológusra?

Ha úgy érzi hogy elakadt egy probléma helyzetben vagy az élete egy bizonyos ponton megrekedt már egy ideje-pár hónapja vagy akár évek óta - nem változik nem javul, időszerű lehet hogy pszichológus szakértővel együtt megbeszélni ezt.  Úgy is fogalmazhatunk, hogy akkor keressen fel pszichológust ha úgy gondolja, hogy személyiségének vagy látásmódjának változása/fejlődése hozzásegítheti ahhoz, hogy átlépjen egy akadályt, megoldjon egy problémát, vagy sikeresebben/ hatékonyabban tudjon működni egy helyzetben.

Természetesen az is gyakori hogy komolyabb mentális tüneteket tapasztal valaki saját magán ( pl. erős szorongás, visszatérő gondolatok, viselkedésproblémák) ami magától spontán módon nem javul. Ilyenkor minél előbb érdemes szakemberhez fordulni, mert vannak olyan problémák ami pszichológus vagy pszichiáter segítsége nélkül nem vagy csak nagyon nehezen megoldható, és bár sokáig halaszthatjuk, de érdemben nem lesz változás amíg nem kérünk segítséget. 

 

Hogyan jutok el a pszichológiai magánrendelésre? Gyakorlati tanácsok a pszichológiai rendelőbe való bejutáshoz

A pszichológus rendelőben egy váróhelységbe érkezünk, itt lehet leülni és kényelmesen várakozni. Egyszerre több szobában rendelnek a pszichológusok. A pszichológusunk adott időben meg fog jelenni a váróban, bemutatkozik és megmutatja hogy melyik szobába üljünk le, esetleg megkínál minket egy pohár vízzel.

Először járok pszichológusnál, pszichológiai magánrendelésen. Hogyan készüljek fel az első alkalomra?

A pszichológiai konzultációra nem kell és nem is lehet előre felkészülni, elegendő annyi hogy a megadott időpontra pontosan megérkezik. Ha pszichiáterhez van időpontja, hozza magával a mentális státusszal kapcsolatos orvosi papírjait, korábbi kezelések és vizsgálatok leleteit.

 

 

Mi történik egy pszichológiai konzultáción ? Hogyan fogok megnyílni a pszichológusnak? 

Biztos lehet benne, hogy a pszichológusnál töltött idő az Ön által hozott témának vagy problémának lesz szánva. A pszichológus a beszélgetés alatt ilyenkor teljes figyelmével igyekszik jelen lenni a beszélgetésben. Ez a nyugodt és különlegesen mély figyelem segíti Önt ráhangolódni arra, hogy elmondja, mi az ami miatt pszichológushoz jött. Lehet hogy a pszichológus kérdéseket tesz fel, érdeklődik, ez tovább erősíti azt a tapasztalást hogy itt őszintén lehetséges beszélnie önmagáról és az érzéseiről.

Hogyan tudok egy idegen emberrel beszélni a legfontosabb problémáimról? 

Pont ez a paradoxon, hogy a pszichológusom nem az "ismerősöm" (egy szociális környezetünktől  független "idegen" személy)-, és a  hétköznapi szituatív kommunikációs helyzettől elkülönült biztonságos beszélgetési helyzet az, ami segíti azt, hogy őszintén meg tudjunk nyílni és meg tudjuk fogalmazni a legbelsőbb gondolatainkat és érzéseinket is.

Lehetséges hogy már az első pillanattól úgy érzi, itt tud igazán beszélni arról ami fontos, vagy észre sem fogja venni, és szinte elrepül az idő. Ez azért lehetséges, mert teljesen feloldódott a  beszélgetésben, a problémák kimondása gyakran felszabadító hatású és megkönnyebbülést ad, hosszú távon pedig önbizalom növelő is.

 

Miért a pszichológusomnak kell a problémáimról beszélni? Miért nem a barátaimmal beszélem meg a problémáimat?

Nagyon jó ha a problémáinkat  a barátainkkal is meg tudjuk beszélni, ám az is természetes, hogy adódnak olyan helyzetek ahol az adott nehézséget megpróbáljuk inkább kompenzálni, nem beszélni róla, vagy ha van is lehetőség beszélni róla és tudjuk hogy a hozzánk közel állók támogatnak, aggódnak értünk, ez gyakran nem elég ahhoz, hogy a tünetek megszűnjenek.

 

Mi zajlik egy konkrét terápiás órán?

A beszélgetés 50 perce alatt nagyrészt Ön döntheti el, hogy miről akar beszélni; a pszichológus meghallgatja, és csak ritkán lép közbe: kérdéseivel megpróbálja a beszélgetést a lényegesebb témákra terelni, és a fontos helyeken egy-két mondat erejéig közbe is szól. A terápia egy ún. szabad asszociációs tér, vagyis a hétköznapi kommunikációs szituációnál sokkal rugalmasabb helyzet. Saját érzései, saját ritmusa szerint beszélhet, így könnyebben megjelennek olyan érzések, amiket saját magának vagy másoknak talán nehezen tudott volna megfogalmazni, mert ilyen hosszan és ilyen intenzív figyelemmel még talán senki sem hallgatta meg.

A pszichológus persze nemcsak hallgat, hanem már az első beszélgetés során egy-két kérdést is feltesz, és az ülés során feltérképezi a lehetséges fókusz pontokat, kérdéseivel körvonalazza azokat a témákat, amik fontosak lehetnek a későbbi pszichológiai munka során.

Hogyan zárul a pszichológussal való első találkozás?

A terápiás óra végén a pszichológus nagyon röviden összefoglalhatja a terápiás órán átbeszélt fontosabb témákat. Ez segít majd kijelölni a tényleges problémákat, és majd a terápiás célt is, vagyis hogy a későbbiekben miben is szeretnénk majd változást elérni.

Az óra végén a szabályok és együttműködés kereteit is átbeszélik a pszichológussal. Ezek a keretek is segítik az ülések biztonságosságát és kiszámíthatóságát, hogy tudjuk milyen szabályokat kell betartanunk, és ez hogyan segíti terápiás folyamatot. 

 

Mit jelent hogy együttműködési keret? Milyen szabályokat kell betartani ? Mi a  terápiás szerződés ?

 

A keretszerződés vagy terápiás szerződés egy írásos vagy szóbeli megállapodás / feltétel rendszer a pszichológus és a kliens között, ez biztosítja a terápiás munka biztonságos folyamatát. Ebben a szerződésben a terápiás együttműködés  szabályai / ún. keretei vannak egyeztetve. Például milyen gyakran találkozik a pszichológussal, mennyi időtartamra, hogyan lehet időpontot módosítani vagy lemondani, hogyan történik a terápiás óradíj kiegyenlítése, mit jelent a titoktartás, hogyan kezeli a pszichológus az adataimat, és nem utolsósorban mi a teendő krízis esetén. 

 

Mit jelent a terápia első fázisa? Mi a terápiás cél?

 

Az első 1-3 találkozás egy bevezető szakasza a terápiának, ez egy ismerkedési folyamat, ezen idő alatt történik az elköteleződés a terápiába. Az első pár alkalom után már kijelölhetőek a terápiás célok, és egy nagyjábóli időhatár, mennyi ideig járunk hogy a kívánt terápiás változásokat elérjük.

A terápiás célt a pszichológussal közösen alakítjuk ki. A célok sosem egyértelműek, ezt minden esetben konkretizálni kell. Arról szól hogy milyen változást szeretnénk elérni és ehhez mennyi idő kell. A közös munka hossza a témától és a módszertől függően 4-5 alkalomtól egészen több hónapig vagy akár évekig is eltarthat.

 

Milyen gyakran járunk pszichológushoz?

Pszichológusával előre egyeztetett időpontban, ideális esetben minden héten azonos időpontban találkoznak. A rendszeres találkozások növelik a biztonságérzetet és a bizalmat, ami a terápia hatékonyságának fontos eleme. Adódhatnak kivételek, amikor közös megegyezéssel a találkozások sűrűbbek, vagy ritkábbak a heti egyszeri találkozásnál.

Miért nem lehet tegeződni a pszichológussal?

Ha pszichológussal beszélgetünk, az valami egészen más mint egy baráti beszélgetés, bár külső szemlélőként elég hasonlónak tűnik, 2 ember egymással szemben beszélget. A terápiának sajátos dinamikája és légköre van, ez az, ami miatt a terápia nem összehasonlítható egy baráti beszélgetés atmoszférájával. Ennek a speciális légkörnek a kialakulását segíti tulajdonképpen a magázódás. Ha egy baráti viszonyhoz hasonló helyzetet hoznánk létre, azzal a terápia hatékonyságát csökkentenénk. A terápia nem baráti csevegés, és ha átcsúszik egy ilyen közvetlenebb hangnembe, a pszichológus vissza is fogja irányítani a beszélgetést ilyenkor a fókusz pontokra, és a terápiás folyamatra. A terápia a tudatalattinkat szólítja meg, és ehhez szükséges ez a speciális bensőséges ugyanakkor formálisabb terápiás közeg.

Lehet-e pszichoaktív gyógyszereket ( antidepresszánst, szorongásoldót) szedni, miközben pszichológushoz is járok?

Természetesen lehetséges. A pszichoterápiát, ha szükséges, gyógyszeres kezeléssel is ki kell vagy lehet egészíteni, ezt hívjuk kombinált terápiának, ami a kutatások alapján nagyon eredményes tud lenni. A klinikai szakpszichológus egyik feladata az, hogy szaktudása alapján felmérje a mentális státuszt, és felmérje hogy a panaszok milyen súlyosságúak, szükséges-e a pszichoterápia mellett pszichiáter kollégához is irányítani Önt. Vannak olyan pszichés állapotok, amikor pszichológus magánrendelésre a tünetek súlyossága miatt nem lehet járni, ilyenkor pszichoterápiás szakintézményt javasolhat a pszichológus.

Hogyan lehet lemondani egy terápiás órát?

Ez szakemberenként eltérő, de abban biztos lehet, hogy az első két alkalommal erről mindenképpen szó fog esni. Terapeutája részletesen elmondja, hogy ilyen esetekben mit kell tenni, mikor és hogyan kell jeleznie a találkozás időpontjának változását. Általában 24 vagy 48 órával előtte mindenképpen jelezni kell a terapeutának hogy nem tud megjelenni, különben az adott alkalom díját ki kell egyenlíteni. A lemondás / változtatás módját a pszichológussal kötött megállapodás, az ún. terápiás keretszerződés tartalmazza. 

Milyen hatásai vannak a terápiás beszélgetésnek?

A beszélgetés lehet érzelmileg felkavaró, de ugyanakkor megkönnyebbülést is nyújt. Ha érzelmileg megérintette, vagy kimozdította a beszélgetés, ez  azt jelezheti, hogy jó úton jár a terápiás folyamat. Persze ez nem azt jelenti, hogy a probléma máris megoldódott; a lelki nehézségek leküzdése általában hosszabb időt vesz igénybe, a berögzült szokások átalakítása hosszabb folyamat. A terápia során előfordulhat olyan szakasz is, amikor a terápia időlegesen stagnál, látszólag nem történik semmi; ezt az időszakot is ki kell tudni várni.

Miért kérdez a pszichológus a gyerekkoromról, múltamról? 

Az emlékek feltérképezése abban segít, hogy a gyerekkori "traumatikus élményeket" át tudjuk dolgozni, és ezeket tapasztalattá tudjuk sűríteni. Ha ezeket a múltbeli élményeket beintegráljuk a személyiségbe, ezek önismereti tapasztalattá érlelődnek - megértjük, hogyan működünk, mit gondolunk, érzünk valójában -, növekszik/ érik a személyiség. Későbbiekben sokkal hatékonyabban lehet a jelen és a jövőbeli akadályokat átlépni, kezelni. Fontos, hogy nem kell mindenre emlékezni, a pszichológus segítségünkre lesz abban hogy facilitálja ezt a folyamatot. A pszichológussal azokkal az emlékekkel foglalkozik ami a jelen problémával kapcsolatban áll. A pszichológus csak ott vezet minket vissza az emlékek fonalán a múltba, ahol ez szükséges, és ahol a probléma gyökere és ennek átírása segítheti a változást. Nemcsak negatív, pozitív emlékeket/ élményeket is keresünk a pszichológus segítségével. Ezekre az erőforrásokra is szükség lehet, hogy a probléma megoldódjon.

Milyen konkrét problémák esetén fordulnak mások pszichológushoz?

 • váratlan esemény történt, ami miatt elvesztette a lába alól a talajt, sok mindent újra kell gondolnia    

 • nem érti az érzéseit és hogy mi történik, de érzi, hogy gond van

 • könnyen elsírja magát, gyakran rossz a hangulata, negatívan gondolkozik önmagáról és jelenlegi élethelyzetéről

 • feszült, sokat aggódik, és ez megnehezíti a mindennapjait

 • kiszámíthatatlanul változik a hangulata, vagy állandóan fáradtnak érzi magát

 • úgy érzi, itt az ideje, hogy elgondolkozzon azon, miért kerül mindig hasonló helyzetbe

 • nem talál társat, magányosnak érzi magát

 • nehezen bízik önmagában és a képességeiben

 • kényszeres gondolkodási vagy viselkedési rituálékba bonyolódik

 • úgy érzi, túl sok helyzetben bizonytalanodik el, és ilyenkor egyre nehezebben tud dönteni még apróbb kérdésekben is

 • társaságban gyakran feszeng, nem tud ellazulni

 • szexuális problémái vannak, nehezen vagy egyáltalán nem tud erről másokkal beszélni

 • gyakran konfliktusba kerül másokkal, és aggódik, hogy ennek következményei lesznek

 • valamilyen függőségben szenved és nem tud tőle megszabadulni

 • jobban szeretne teljesíteni / beilleszkedni a munkahelyen

 

Mi jelezheti a terápia sikerét?

•    megszabadul nyomasztó érzéseitől
•    felismeri a valódi érzéseit
•    pozitívabban fogja látni önmagát és saját élethelyzetét
•    oldódnak a feszültségek és szorongások, javul az életminőség

•    párkapcsolata minőségbeli szintet lép

•    könnyebben bírja a megterheléseket és a stresszt
•    sikeresebben hoz döntéseket, hatékonyabban oldja meg a feladatait
•    könnyebben tud nemet mondani
•    gyorsabban átjut a kríziseken
•    jobban tud másokhoz kapcsolódni, jobban megtalálja másokkal a közös hangot, könnyebben talál társat
•    jobban megérti a jövőben előforduló probléma helyzeteket, és hatékonyabban tudja megoldani azokat a jövőben

A terápiás helyzet lehetőséget ad rá, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz, és megértsük saját reakcióinkat, saját érzéseinket, (például hogy valamely helyzetben miért reagálunk adott módon). Így máris könnyebben érthetőbbé válik a változás szükségessége és a változtatás elindítása.

 

 

 

 

kulcsszavak: Pszichológus magánrendelés Budapest Pszichológiai terápia Budapest Pszichiátriai konzultáció Budapest Pszichológiai tanácsadás Budapest Pszichológiai magánrendelő Budapest Pszichológiai problémák kezelése

pszichológus magánrendelés Budapesten # budapesti pszichológus # pszichológus Buda # pszichológiai tanácsadás Budapest # pszichológiai magánrendelő Budapest #pszichológiai problémák kezelése magánrendelésen # mikor forduljak pszichológushoz # hogyan segít a pszichológus # első alkalom a pszichológusnál # hogyan oldja meg pszichológus a problémámat # milyen problémák esetén fordulhatok pszichológushoz # miért foglalkozik a pszichológus a gyerekkorommal # pszichoterápia #terápia # pszichológussal beszélgetni # terápiás beszélgetés hatásai # hogyan segít a terápia # hogyan segít a pszichológiai tanácsadás # miért magáz a pszichológus # gyógyszert szedjek vagy pszichológushoz járjak # miért van szükségem pszichológusra # miért járok pszichológushoz # milyen gyakran járok pszichológushoz # terápiás szerződés # terápiás cél # így működik a pszichoterápia # így működik a terápia # első találkozás a pszichológussal # miről beszélek a pszichológussal # hogyan nyílok meg a pszichológusnak # tudatalatti #tudatalatti működés #önismeret fejlesztés # pszichológusnál személyiségfejlesztés # miért jó pszichológussal beszélni # mit kérdez a pszichológus # miért könnyebbülök meg ha beszélhetek a problémáimról # hogyan hat a beszélgetés terápia #

bottom of page