top of page

Pszichoterápia

Mi az hogy pszichoterápia?

A pszichoterápia azoknak a kommunikációs eljárásoknak az összessége, amiáltal a kommunikációban részt vevő személyeknél tartós pozitív személyiségre ható változás alakul ki. A gyógyító, segítő beszélgetés azt jelenti hogy ezekkel a speciális kommunikáció eszközökkel hozunk létre tartós változást a kliens érzelmeiben, gondolkodásában, másokhoz és saját magához való viszonyulásában. A gyógyító beszélgetés azt jelenti hogy a beszélgetés során feltöltődünk, vagy megkönnyebbülünk, növekedhet az önbizalmunk is.

 

Vissza a gyökerekhez

A pszichoterápia ugyanúgy abból indul ki hogy azzal foglalalkozik ami a kliens életében distresszt okoz. Ám az ún. "feltáró " folyamat során a kliens saját belső esetlegesen elfojtott élményei is felszínre bukkanhatnak. Ezeknek mélyebb elfojtott lelki tartalmaknak a megértése valamint a kliens múltjába történő betekintés egy lényeges mechanizmus. Tehát fontos annak a féltérképezése hogy a kliens gyerekként a múltban mit élhetett meg és ez aztán fiatal felnőttként hogyan befolyásolta a döntéseit, ami a mostani problémákat okozza.

A pszichoterápia segít megtalálni a jelenlegi kihívások kezdetét és gyökereit, nem csak arra kíváncsi hogyan menedzseljük azokat  itt és most a jelenben. 

A pszichoterápia egyes fajtái egészen mélyre búvárkodnak, hogy felfedezzék az ént/szelfet,  feszegetik az identitással és gyökér hiedelmekkel kapcsolatos kérdéseket is.

Miközben a pszichológai tanácsadás arra kíváncsi hogy mit tehet a kliens és min kell változtatni, hogy jobban érezze magát, addig a pszichoterápia arra a kérdésre keresi a választ hogy ki vagyok én. Hogy lettem ez a személy? És egész mélyen ki akarok lenni? 

A pszichoterápia hangsúlyt fektet az ismétlődő nehézségekre, és az ezt indukáló belső sémák feltérképezésére is.

A pszichoterápiás kapcsolat

A pszichoterápiás kapcsolat egy különleges emberi kapcsolat. Azt jelenti hogy a szakember az együtt töltött idő során kizárólag ránk figyel, azt érezzük hogy fontos a személyünk és érdekli hogy mit mondunk, ez egy olyan erős pozitív visszacsatolás, ami  már önmagában elegendő a pozitív érzések, pozitív változások megjelenéséhez.

A pszichoterápiás megállapodás/ keretek

 

A pszichoterápiában pszichoterápiás megállapodást kötünk.Ez a megállapodás arról szól, hogy pontosan mikor, hol, milyen feltételek/ szabályok között, és milyen díj fizetése ellenében folyik a terápiás munka. Megfogalmazódnak a célok is, és kialakul egy terápiás terv is. Megállapodás nélkül nincs pszichoterápia. Ezt a szóbeli v. írásbeli szerződést nevezzük pszichoterápiás keretnek. 

 

A pszichoterápia általában egy hosszútávú terápia, 6 hónaptól évekig járnak a kliensek terápiába. A pszichoterápia modernebb típusainál vannak rövid időtartamú terápiás módszerek, ezek  hasonlóan strukturáltak, mint bizonyos tanácsadási formák. Ám a hosszabb tartamú pszichoterápiás formák kevésbé direktívek, azzal foglalkoznak ami éppen feljön egy-egy ülésen minden megszabott forma nélkül vagy átfogó terv nélkül ami irányt adna a terápiának. 

Milyen problémákkal foglalkozik a pszichoterápia?

A pszichoterápia a problémák széles skálájával foglalkozik. Hasonlóan a tanácsadáshoz, témája lehet hogy segítsen jelenbeli problémáknál mint a stressz, párkapcsolati problémák, veszteség feldolgozása, szexuális problémák és függőségek. De súlyosabb krónikus mentális problémákkal is foglalkozik mint a depresszió a bipoláris zavar  a szorongásos betegségek, PTSD, személyiségzavarok  és kényszerbetegség.

Pszichoterápia nem csak a jelenbeli problémákra fókuszál, hanem a múltbeli problémákra is mint a gyerekkori traumák: az abúzus vagy az elhanyagolás.

A pszichoterápia fajtái:

pszichodinamikus pszichoterápia

pszichoanalitikus pszichoterápia

jungi pszichoanalízis

integratív pszichoterápia

kognitav-analitikus pszichoterápia

A pszichoterápia jellemzői

  • a pszichoterápia egy mélyen ható folyamat

  • a pszichoterápia a múltat és a jelent is felfedezi a terápia során

  • a pszichoterápiában nagyobb valószínűséggel exploráljuk a gyerekkori gyökereket, ahelyett hogy csak a viselkedési mintázatokat néznénk rá

  • a pszichoterápiában jártas szakember minimum 7 de általában 9 évet kell továbbtanuljon

  • a pszichoterápia a komolyabb, krónikus, évek alatt kifejlődő mentális egészségügyi problémákban és zavarokban is segítséget nyújt 

bottom of page