top of page
Serdülő konzultáció

 

A kamaszokról röviden..

 

Kamasznak lenni nem egyszerű, serdülőkorban gyakori az erős hangulatingadozás, lehangoltság, az érzelmi élet megváltozik. A változások és új kihívások terhei érzelmileg túlfeszíthetik a kamaszt. A viselkedés és a testi jellegzetességek is változnak, ami nem csak a szülőknek, de maguknak a kamaszoknak is megterhelő időszak.

Mindezek az életkori változások, „tünetek” az egészséges személyiségfejlődés részének tekinthetőek, ugyanakkor előfordul, hogy a velük való megküzdésben a serdülőnek külső segítségre, pszichológusra van szüksége. Kamaszkorban egyre fontosabb szerep jut annak hogy a serdülő mindinkább nagyobb szerepet és felelősséget vállaljon a saját életéért, boldogságáért, ebben nyújthat segítséget egy külső pszichológus szakemberrel való beszélgetés.

 

Mi jellemző egy kamasz hozzáállására?

A gyerekkori  pszichológiai problémák és tünetek általában nem magát a kisgyermeket terhelik jobban, hanem a családot és a közvetlen környezetet. Serdülőkorban ez megváltozik és előfordulhat hogy akár a szülők tudta nélkül jelentkezik a serdülő pszichológushoz. Ebben az esetben valamilyen probléma nyomasztja őt, noha ezt a környezet kevéssé detektálja. Fordított eset is előfordulhat, hogy a serdülő problémáját a környezete sokkal súlyosabbnak ítéli, mint maga a kamasz. Ilyenkor ha a szülő küldi a kamaszt terápiára, kérdéses hogy a pszichológiai munkára való igény jelentkezik-e a kamasznál is,  és ha igen, mi jelent neki valójában nehézséget. Ha a kamasz nem motivált, nem lehet terápiát indítani, ilyenkor szülőkonzultációt tudunk ajánlani, ahol a szülő átbeszélheti a szakemberrel a kamasszal kapcsolatos aggodalmait.

Hogyan zajlik a serdülő konzultáció?

A konzultációnak nem célja az összes aktuális nehézség átdolgozása, a terapeuta egy vagy két konkrét panaszra koncentrál, és azt próbálja 4-5 ülésen keresztül fókuszba helyezni,  rávezetni a probléma megoldása felé a kamaszt. A terápia során az erőforrások mozgósítása, a probléma okának mélyebb megértése, és a lehetséges megoldások megkeresése zajlik. Nemritkán a serdülő önismerete és önbizalmának a növekedése is megfigyelhető.

Hogyan zajlik a serdülő konzultáció?

Erre a terápiára speciálisan jellemző, hogy időhatáros és általában rövid időtartamú, csupán 4-5 alkalomra van korlátozva a segítségnyújtás. Egy alkalom 50 perc. Ez a 4-5 ülés a serdülő számára is belátható idő, emiatt könnyen vállalható és végigvihető a folyamat. A terápia egyik fő célja, hogy mintát nyújtson arra, hogyan lehetséges egy problémához közelíteni, átgondolni, feldolgozni és a megoldás felé elindulni.

Tipikus problémák amikkel kamaszok felkeresik a tanácsadót 

  • magatartási problémák

  • beilleszkedési zavarok kortárskapcsolatok problémái

  • tanulási nehézség

  • szülő-gyerek konfliktusos viszonya

  • szexualitással kapcsolatos félelmek, nehézségek

  • önbizalom/ önértékelés

  • evészavarok

 

​​

bottom of page