top of page

Specifikus fóbiák

Mi jellemző a fóbiákra?

 

Egyetlen speciális helyzetre adott túlzott félelmi reakció ami miatt ezt a speciális helyzetet vagy tárgyat a személy elkerüli. Nem jellemző a "spontán" pánikreakció, de a rettegett tárggyal való közvetlen expozíció azonban pánikreakciót válthat ki. A félelem mindig sokkal erősebb, mint az adott tárgy vagy helyzet által képviselt reális "veszély". (Példa: kígyóktól való félelem, és hogy mennyi Magyarországon annak az esélye, hogy egy kígyómarás áldozatává válunk.)

 

Az intenzív félelem és a helyzet elkerülése zavarólag hathat a személy mindennapi életvitelére- munkájára, kapcsolataira, napi ritmusára. (Például: liftfóbia. Nem száll be a liftbe, emiatt mindig lépcsőn kell közlekednie. )

 

 A személy felismeri hogy félelme irracionális, ez mégsem segít a félelem elmulasztásában. Általában azt lehet mondani, hogy akinek speciális fóbiája van, az más téren pszichésen teljesen egészségesen alkalmazkodik, csak egy bizonyos speciális területen nem tud.

Hogyan alakulnak ki a fóbiák ? 

A fóbiák gyakran gyerekkori félelemek, amit nem növünk ki. Trauma hatására ( katasztrófa, orvosi beavatkozás) is létrejühet ez a félelmi kondícionáltság. A harmadik eset, amikor a szülő modellként szolgál, és a fóbia így " átöröklődik" a gyerekre is.

Leggyakoribb speciális fóbiák

Betegségfóbia  ( hipochondria )

Attól való félelem hogy a személy elkap vagy elszenved valamilyen komoly/ halálos betegséget ( pl. rák/ fertőzések).  A félelem miatt folyamatos lehet az orvoshoz járás, folyamatosan megerősítést keres orvosoktól, hogy nincs nagy baj.

Tériszony vagy akrofóbia

 Félelem hegytetőn, magas emeleteken, kilátókban. Ilyen helyzetekben a személyek gyakran éreznek szédülést, vagy egy olyan érzést mintha egy külső erő a perem széle felé tolná őket.

 

 

Orvos vagy fogorvos fóbia

Orvosi rendelőben végzett fájdalmas beavatkozásoktól való félelem, később aztán ez a félelem általánossá válhat, és a személy mindentől félhet ami orvosokkal vagy orvosi beavatkozásokkal  kapcsolatos. Ennek az a veszélye hogy a személy kerüli az orvosi kezeléseket.

 

Repülés fóbia, repülőgép fóbia

Félelelem attól, hogy lezuhan a repülőgép vagy csökken a légnyomás a kabinban és megfullad vagy eltérítik a gépet. Repülés közben pánikzavar alakulhat ki. Pánikzavar és agorafóbia egyik tünete is lehet, ezeket ki kell zárniGyakori fóbia, a lakosság kb. 10%-a nem hajlandó repülni és 20% él át szorongást repülés során.

 

Liftfóbia

Félelem attól hogy leszakad a lift és lezuhan, vagy elakad a lift és bent szorul a személy. Pánikzavar és agorafóbia egyik tünete is lehet, ezeket ki kell zárni.

 

 

Állatfóbia

Félelem a pókoktól, kígyóktól, kutyáktól. Gyerrekkorban kezdődnek, akkor normális félelemnek tekintjük őket.

 

Mennydörgés vagy villámlás fóbia

Gyerekkorban kezdődik. 

Vérzés vagy sérülésfóbia

 Ilyen helyzetben a személy hajlamosabb elájulni minthogy pánikba essen, ha vért lát vagy injekciót lát, vagy a fájdalomtól fél. Vazovagális reakciónak hívjuk ezt a jelenséget, amikor megemelkedik a vérnyomás, majd hirtelen leesik.

bottom of page