top of page

Szexuálpszichológiai vagy szexológiai tanácsadás

Mi a szexterápia?

A szexterápia egy tanácsadási forma ami segít olyan személyeknek vagy pároknak akik olyan szexuális nehézségekkel kűzdenek mint például a teljesítményszorongás vagy szexuális jellegű párkapcsolati problémák.

Milyen egy szexuálpszichológiai tanácsadás a gyakorlatban?

Van olyan személy aki egyedül jön, mások a parterüket is elhozzák a pszichológiai magánrendelésre. A találkozások gyakorisága és hosszúsága a klienstől és a probléma típusától függ. Teljesen természetes, hogy a kliens szorong a szexterapeutával való első találkozáskor, hiszen szinte mindenkinek gondot okoz a szexualitásról beszélnie, pláne hogy ezt egy idegennel kell megbeszélnie. Ez a kezdeti kínosság érzés hamar elmúlik, hiszen a szexterapeutának nagy gyakorlata van abban hogy ezt a kezdeti szorongást felismerje és egy olyan beszélgetési légkört teremtsen, ahol a kliens aztán egyre komfortosabban érzi magát, egyre könnyebben beszél a szexualitásával kapcsolatos jelenségekről.

A terápiás ülés gyakran kérdésekkel folytatódik a kliens egészségügyi állapota és szexuális hátteréről, szexuális edukációról, szexuális hiedelmekről és a kliens speciális szexuális jellemzőiről, szokásairól.

Szexuálterapeuták általában "házi feladatot" javasolnak, amik praktikus gyakorlatokat tartalmaznak, ezeket otthon kell gyakorolni.

Ilyen házi feladatokra tipikus példák:

• Kísérletezés

Azok a párok akik szükségét érzik hogy szexuális rutinjukban kipróbáljanak másfajta aktivitásokat, úgy mint a szerepjátékok vagy szexuális segédeszközök. Ezek segítenek növelni a vágyat. Más pároknak hasznosabb ha beállítják a szexuális rutint és pózokat, különösen ha az egyik partnernek van olyan egészségi állapota, ami ezt a változtatás szükségessé teszik.

• Érzékszervi fókusz

Ez a technikát azoknak a pároknak tervezték akiknek a bizalom növelés és intimitás növelés a fontos, mialatt csökkentjük a szorongást. A párok 3 fejlődési folyamaton mennek át:  kezdve a nemszexuális érintésen keresztül a nemiszervek érintésén át és befejeződik a közösüléssel.

• Szexuális nevelés

Számos esetben előfordul hogy a kliens nem kapott adekvát szexuális nevelést a felnőtté válás folyamán. Ennek eredményeként nem érti az anatómiáját és azt hogy hogyan működik a test szexuális tevékenység közben. A szexuálpszichológiai tanácsadók ki szoktak jelölni olyan könyveket, webhivatkozásokat vagy videókat, amik elolvasása megnézése segít abban hogy tisztább legyen a szexualitásról kapcsolatos tudás. Gyakran azt is javasolhatják, hogy a kliens használjon otthon tükröt, hogy jobban megismerje a saját testét.

• Kommunikációs stratégiák

A kliensek gyakorolják hogy el tudják mondani/ kérni a másikat hogy mire van szükségük szexuálisan/emocionálisan egy kapcsolatban.

A szexterápia sikeressége nagyrészt azon múlik hogy mennyire elkötelezettek a kliensek a terápiás folyamatban. Ha a kliensek beleteszik az erőfeszítéseiket, egyedül vagy a partnerrel, akkor valószínű hogy elérik a szexuális életükben azt a változást amit szeretnének.

bottom of page