top of page

Szülő csecsemő konzultáció 

 

A szülő –csecsemő konzultáció célja, hogy a szülőknek a pszichológiai alapú szabályozási  vagy regulációs zavarok/ nehézségek esetén nyújtson megfelelő szaksegítséget, támogatást. A 0-3 éves kisgyermeket nevelő családok gyakran szembesülnek a:

  • krónikus nyugtalanság és hosszan tartó sírás esetével

  • alvás körüli problémákkal 

  • szoptatási nehézségek, az etetés, testsúly problémákkal

  • a kisbaba fejlődésével kapcsolatos nehézségekkel  (mozgás/ beszédfejlődés, szobatisztaság, önállóság)

A reguláció zavarok sokféle módon nyilvánulhatnak meg, mégis közös bennük az, hogy a kisbaba nehezen tudja saját fiziológiai-érzelmi állapotait szabályozni, a szülőknek pedig gondot jelent hogy ebben megfelelő módon segítsenek és részt vegyenek.

 

Mi a konzultáció célja?

A szülő-csecsemő konzultáció célja az, hogy a szülőknek az ilyen szabályozási nehézségek fennállása esetén nyújtson támogatást. A szakember / gyerekpszichológus személyre szabott megoldások megtalálásával hozzásegíti a szülőket a megfelelő megoldások megtalálásához.

A mostani élethelyzetekben  gyakori, hogy a tágabb családtól elszeparálódottan élő nukleáris családok sokszor egyedül maradnak a kérdéseikkel, küzdelmeikkel, döntéseikkel, az idősebb generációra kevésbé számíthatnak.

 

Gyakori kérdések amik a csecsemő szülő konzultáción előfordulnak

Nehéz eldönteni a szülőnek hogy a gondozás közben megélt helyzet valós probléma e vagy a csecsemő/ gyerek fejlődési folyamatának aktuális állomása? A problémát mi okozza: ha a gyermek veleszületett temperamentuma, akkor mennyire valósak a vele szemben támasztott elvárások? Mennyire illeszkedik a kisgyerek alaptermészete a szülőkhöz, hogyan adaptálódhat a szülő-csecsemő egymáshoz?

A kérdésre a szülők és a  gyerekpszichológus szakember közösen keresik a lehetséges válaszokat és megoldásokat, azonoítják a  háttérben meghúzódó mélyebb folyamatokat és összefüggéseket.  A regulációs problémák tipikus tünetei: a „hasfájós csecsemő” vagy a “nehezen elalvó baba” esete mögött összetett folyamatok állnak, sokszor a szakembernek is nehéz kibogozni a szálakat. A külső szemlélő általában nevelési problémának bélyegzi (" ha azonnal reagál anyuka, el fogja kényeztetni a gyerekét” ), így ezekre a nehézségekre jellemző lehet, hogy a családok /gondozók sokáig magukra maradhatnak, miközben a  probléma még súlyosabbá váhat.

 

 

Hogyan működik a csecsemő-szülő konzultáció?

A konzultáció szemlélete figyelembe veszi a folyamatosan alakuló szülő- gyermek kapcsolat egyedi mintázatát. Lehetséges hogy egy adott nehézség több esetben a felszínen hasonlónak tűnik, mégis minden kisgyermek mögött egy saját, külön család áll a maga egyéni tagjai közötti kapcsolataival, történetével.

A konzultáció során soha nem előre kigondolt általános tanácsokat osztunk meg, nem követünk egyetlen divatos nevelési irányzatot sem. Kevésbé a praktikus tanácsok, tippek trükkök vannak a középpontban, (bár ezeket is érintjük) hanem sokkal inkább az adott család aktuális nehézségén van a fókusz. Erre ráhangolódva alakítjuk ki a beszélgetések témáit, hogy közelebb juthassunk a helyzet tényleges mély megértéséhez. A családot foglalkoztató kérdéseket helyezve a középpontba, a gyerekpszichológus szakemberrel együtt átbeszélik mindazokat a szempontokat, amik az adott helyzettel összefügghetnek, és a szakemberrel közösen alakítja ki a család azt a megoldást, ami segíti a családot abban hogy a fennálló probléma megszünjön.

bottom of page